Kenya'da 'İsrail Irkçılığı Haftası' Düzenlendi

Nairobi'de 'İsrail Irkçılığı Haftası' kapsamında film gösterimi ve karikatür sergisi gibi etkinlikler gerçekleştirildi 'Kenya na Palestine' grubunun yöneticisi Ragan: 'Özellikle Batı başta olmak üzere dünya genelindeki İsrail propagandası ve İsrail'in Kenya hükümetiyle olan sıkı ilişkileri nedeniyle maalesef Kenyalılar, Filistin meselesine yönelik hiçbir şey bilmiyorlar'.

Kenya'da "İsrail Irkçılığı Haftası" kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla İsrail'in Filistin halkına yönelik hukuk dışı uygulamalarını anlatan kültürel etkinlikler düzenlendi.

Başkent Nairobi'de "Kenya na Palestine" adlı grup tarafından ikinci kez gerçekleştirilen hafta kapsamında düzenlenen film gösterimi ve karikatür sergisiyle Kenyalılara Filistin halkının mücadelesi anlatıldı.

"Kenya na Palestine" grubunu kurarak gönüllü olarak Filistin'e destek olmaya çalışan 55 yaşındaki Hindistan kökenli Zahid Ragan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Özellikle Batı başta olmak üzere dünya genelindeki İsrail propagandası ve İsrail'in Kenya hükümetiyle olan sıkı ilişkileri nedeniyle maalesef Kenyalılar, Filistin meselesine yönelik hiçbir şey bilmiyorlar." dedi.

Ragan, düzenledikleri film gösterimi ve tartışma platformlarında Filistin'de yaşananların sadece Müslümanları ilgilendiren bir mesele olmadığını, bunun toprakları ellerinden zorla alınan Filistinliler için özgürlük mücadelesi olduğunu Kenyalılara anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Geçen yıldan bu yana gerçekleştirdikleri etkinliklerden çok iyi geri dönüşler aldıklarını belirten Ragan, buna rağmen bazı kesimlerin tepkileriyle de karşılaştıklarını söyledi.

Ragan, "Filistin meselesini Kenyalılara açtığımızda birçok kesim bunu memnuniyetle karşılarken belli başlı bazı kimseler ise Filistin halkını maalesef terörist olarak görüyor. Neden bu milletle ilgileniyorsunuz diye tepkiler aldık, ilk başta bizi istemediler." diye konuştu.

"Kenya na Palestine" grubu olarak Kenyalılar arasındaki bu yanlış algıyı değiştirmek istediklerini ifade eden Ragan, Kenya'da birtakım kimselerin Filistin halkına ön yargılı yaklaşmasının tek sebebinin, Batı medyasının bugüne kadar Filistin halkını hep terörist olarak göstermesi ve İsrail hükümetini haklı olarak yansıtmasından kaynaklandığını anlattı.

Kenyalı Hristiyanların yanı sıra siyahi Yahudi bir kadının kendilerine destek verdiğini dile getiren Ragan, yaşadıkları olumsuzluklara rağmen İsrail'in başta Filistin halkı olmak üzere tüm siyasilere yönelik ırkçı politikalarını Kenya halkına anlatmaya devam edeceklerini söyledi.

ABD'de üniversite okurken tanıştığı Filistinli arkadaşı sayesinde İsrail'in Filistin halkına yaptığı zulümden haberdar olan Ubax Abdi adlı Kenyalı genç kadın da "Kenya na Palestine" grubunda gönüllü olarak çalışıyor.

Ubax, yaklaşık 5 yıl önce arkadaşını ziyaret etmek için gittiği Filistin'de İsrail'in ırkçı ve ayrımcı politikalarına bizzat tanıklık ettiğini belirterek "İsrailliler istedikleri gibi özgür bir hayat yaşarken benim Filistinli arkadaşım yaşadığı Ramallah şehrinden başka bir yere gitmek için izin belgesi almak zorunda kalıyordu. Filistinliler kendi topraklarında hiçbir zaman diğerleri gibi eşit olamadılar." diye konuştu.

İsrail Irkçılığı Haftası (IAW) 2004 yılında Kanadalı bir grup öğrenci tarafından başlatıldı. Dünyanın birçok ülkesinde Filistin'in özgürlüğü için etkinlikler düzenlenen hafta kapsamında, film ve belgesel gösterimi, protesto ve seminerler gibi birçok faaliyetle Filistin halkının özgürlük mücadelesine tüm dünyada ortak bir zemin oluşturulmaya çalışılıyor.

- İsrail'in işgalci politikaları

İsrail 1947’den 2012 yılına kadar gerçekleştirdiği saldırılarla ikiye böldüğü Filistin topraklarının çoğunu işgal ederek Filistin halkına geride küçük bir toprak parçası bıraktı.

1947’ye kadar Ortadoğu’da İsrail’in adından bahsedilmezken, bugün İsrail, işgal altında bulundurduğu bütün Filistin topraklarında etnik temizlik uygulayarak bölgeyi boşaltma ve Yahudileştirme hedefini adım adım uygulamaya çalışıyor.

Yerel ve uluslararası insan hakları örgütleri, İsrail'in işgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilere ev yapma izni vermeyerek şehirdeki sayılarını azaltmaya çalıştığını ifade ediyor.

Arazi Araştırmaları Merkezinin son dönemde yayınladığı rapora göre, İsrail 1967'den bu yana işgal altındaki Kudüs'te yaklaşık 5 bin yapıyı yıktı.

Kaynak: AA