Beyoğlu'ndaki 'Omuz Atma Cinayeti' Davası

İstiklal Caddesi'nde, 'omuz atma' nedeniyle Ayhan Kaya'nın bıçaklanarak öldürüldüğü kavgaya müdahale etmedikleri iddiasıyla 2 polisin 'görevi kötüye kullanmak' suçundan yargılanmasına devam edildi.

Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi'nde "omuz atma" nedeniyle 28 yaşındaki Ayhan Kaya'nın bıçaklanarak öldürüldüğü kavga sırasında olay yerinde olmalarına rağmen kavgaya müdahale etmedikleri iddiasıyla 2 polisin "görevi kötüye kullanmak" suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Mücahit Ö. ile müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada "tanık" olarak dinlenilen polis memurlarından Selim K, olay tarihinde sanıklardan Ali T. ile birlikte görevli olduklarını anlatarak, "Kalabalığın olduğu yerde alkollü bir grubun kendi aralarında konuşmaları vardı. Komiserimiz Zafer O. ile Barış C. olay yerindeydiler. Bize 'Müdahale edilecek bir şey yok, yerinize gidin' dediler." diye konuştu.

Tanık Selim K, daha sonra görev yerinde ring halde bulunurken anons üzerine olay yerine gittiklerini belirterek, "Gittiğimizde kavga vardı. Gider gitmez müdahale ettik. Bu sırada bir şahsın yaraladığını görünce ambulans çağırdık. Şüpheli şahısları da muhafaza altına aldık ve emniyete götürdük. Mücahit Ö'nün olay yerinde olup olmadığını hatırlamıyorum." ifadelerini kullandı.

Mahkeme, başka suçtan cezaevinde bulunan komiser Zafer O'nun bir sonraki duruşmada "tanık" sıfatıyla Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden hazır edilmesi için bulunduğu cezaevine yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, diğer eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca Ayhan Kaya'nın, 4 Temmuz 2015 akşamı, İstiklal Caddesi'nde 3 kişi tarafından dövülüp bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin 3 sanık hakkında dava açıldı.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Aralık 2016'da, sanıklar Ferdi İnci, Hasan Düman ve Cihan Arslan'ın ''kasten öldürme'' suçundan ayrı ayrı müebbet hapisle cezalandırılmasını kararlaştırdı. Cezanın sanıkların geleceği üzerindeki olası etkileri ve samimi savunmalarını sanıklar yararına takdiri hafifletici indirim nedeni olarak kabul eden mahkeme heyeti, hapis cezasının 25'er yıla düşürülmesine hükmetti.

Kavgaya geç müdahale ettikleri öne sürülen Güven Timleri'ne bağlı 7 sivil polis hakkında yürütülen soruşturma sonucunda, iki polis hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan ayrı ayrı 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açılırken, 5'i hakkında takipsizlik kararı verildi.
Kaynak: AA