Kaçak Avcılara Ceza Yağdı

Manisa Doğa Koruma ve Milli Parklar 4’üncü Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerini kapsayan görev bölgelerinde 2017 yılında 6 bin 992 adet avcının denetlendiğini açıkladı. Gençoğlu, bu denetimler sonucunda 760 kişiye 647 bin 921 TL idari para cezası, 186 kişiye 328 bin 420 TL tazminat olmak üzere toplam 976 bin 341 TL tazminat ve idari para cezası uygulandığını söyledi.

Kaçak Avcılara Ceza Yağdı
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü ve Yunusemre Belediyesi işbirliğiyle Mesir Tabiat Parkı’nda 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliğe 4. Bölge Müdürü Kerim Gençoğlu, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı Şaver Yüksel, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Uğur Bayıl ve Mehmet Suphi Egemen Ortaokulu’ndan yaklaşık 100 öğrenci katıldı.

Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından öğrencilere Mesir Tabiat Parkı’nda bulunan hayvanlar tanıtıldı.

"Yeri doldurulamaz"

Kerim Gençoğlu program kapsamında yaptığı açıklamada, “CITES Sözleşmesinin ön sözünde taraf ülkeler yabani hayvan ve bitkilerin çok çeşitli ve güzel biçimleriyle yeryüzünün doğal sistemlerinin yeri doldurulamaz bir parçası olduğunu ve gerek mevcut gerekse gelecek kuşaklar için korunmasının zorunlu olduğunu toplumların ve devletlerin kendi yabani hayvan ve bitki varlıklarının en iyi koruyucularının yine kendilerinin olduğunu ve olması gerektiğini kabul etmişlerdir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü olarak çalışma alanımız olan Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerimizde sürdürülebilir yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklarımıza aktarılması ile ilgili çalışmalarımız yoğun ve etkin bir şekilde devam etmektedir. Yaban hayvanlarımızı ilan edilmiş yaban hayatı koruma ve geliştirme sahalarımızda koruyoruz. Bu amaçla Muğla ilimizde Yılanlı Çakmak ve Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme sahalarında yaban keçisi popülasyonlarını, İzmir ilimizde Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında karaca popülasyonlarını ve Gerekirse Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında su kuşlarının yaşam alanlarını koruyoruz” dedi.



“618 yaban hayvanının yerleri değiştirildi”

Gençoğlu, arazi çalışmaları sırasında ya da duyarlı vatandaşların ihbarları sonucu 2017 yılı içerisinde çeşitli nedenlerle doğada zarar görmüş 62 türden 618 yaban hayvanının bulundukları yerlerden alınarak tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde tedavilerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Yapılan tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarından sonra sağlıklarına kavuşan 271 yaban hayvanının tekrar doğaya kazandırıldığını söyleyen Gençoğlu, yaşamlarını doğada sürdüremeyecek durumda olan 38 yaban hayvanın ise hayvanat bahçelerine yerleştirildiğini kaydetti.



“40 adet leylek için yapay yuva”

Leylekler için de önemli bir adım attıklarını ifade eden Gençoğlu, “Leyleklerin hayatlarının riske atılmaması, enerji kayıplarının önüne geçilmesi ve leylek yuvası kaynaklı muhtemel yangın risklerinin önlenmesi amacıyla Bölge Müdürlüğümüz genelinde elektrik direkleri üzerindeki leylek yuvalarının platformla yükseltilmesi çalışmaları 2014 yılında başlatılmış ve toplam Manisa’da 40 adet, İzmir’de 80 adet, Aydın’da 250 adet ve Muğla’da 125 adet olmak üzere toplam 495 adet yuva yapay leylek yuva platformları ile değiştirilmiştir. Sürdürülebilir av yönetimi kapsamında Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk alanı içerisindeki korunan alanlarda ve avlaklarda yaban hayatı ile ilgili envanter çalışmalarının daha etkin ve hızlı bir şekilde yapılabilmesi için envanter ekibi oluşturulmuş ve bu ekip tarafından yaban hayvanı envanterleri gerçekleştirilmiştir” şeklinde konuştu.



“Manisa’da 8 bin 650 kilogram doğaya yem bırakıldı”

Zorlu kış şartlarında yaban hayatının etkilenmemesi için de çalışmalar yürüttüklerini anlatan Gençoğlu, “2018 yılında 4 ilde 25 adet sulak alanda kış ortası su kuşu sayımları (KOSKS) Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkında yılkı atları envanteri İzmir ili Bayındır Ovacık Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında karacaya yönelik envanter, Muğla ili Yılanlı Çakmak ve Köyceğiz Yaban Hayatı Geliştirme Sahalarında ve Datça ilçesi Kocadağ bölgesinde yaban keçisine yönelik envanterler gerçekleştirilmiştir. Kış döneminde zor iklim şartlarında yaban hayatının desteklenmesi amacıyla doğaya yem bırakma çalışmalarımız devam etmekte olup, 2017 yılında 8 bin 650 kilogramı Manisa’da olmak üzere toplam 16 bin 650 kilogram yem bırakılmıştır” dedi.



“6 bin 992 adet avcı denetlendi”

Yaban Hayatını Destekleme Çalışmaları kapsamında 2012-2017 yıllan arasında toplam 33 bin adet kekliğin doğaya salındığını ifade eden Gençoğlu, “Bölge Müdürlüğümüz ve Karayolları II. Bölge Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde yaban hayvanlarının sıklıkla kullandığı karayolları üzerinde bulunan geçiş noktalarına yaban hayatı uyarı ve bilgilendirme tabelaları konulmuştur. Ayrıca yaban hayatının korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerini kapsayan görev bölgelerinde 2017 yılında 6 bin 992 adet avcı denetlenmiştir. Bölge Müdürlüğümüz genelinde 2017 yılında yapılan denetimlerde 760 kişiye 647 bin 921 TL idari para cezası 186 kişiye 328 bin 420 TL tazminat olmak üzere toplam 976 bin 341 TL tazminat idari para cezası uygulanmış ve 227 adet araç ve gerece el konulmuştur. Ayrıca ev ve süs hayvanı satış yerlerinde, hayvanat bahçelerinde, sirklerde, hobi amaçlı hayvan bakılan ev ve iş yerlerinde, özel üretim tesislerinde de yaban hayatını korumaya yönelik izleme ve denetim çalışmalarımız devam etmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü olarak Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde Dünya Yaban Hayatı Günü farklı etkinlikler ile kutlanacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA