Fındıkta zirai don uyarısı

Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, son kar yağışlarıyla birlikte üreticileri zirai don riskine karşı uyardı. Yılmaz, “Bölgemizin en önemli geçim kaynağı olan fındık içinde bulunduğumuz dönem itibariyle zirai don zararı tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktadır” uyarısında bulundu.

Fındıkta zirai don uyarısı
Fındıkta zirai don uyarısı
Kemal Yılmaz yaptığı açıklamada, bu yıl hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini, bu durumun fındıkta muhtemel zirai don riskini ortaya çıkardığını belirtti.

Hava sıcaklığının Şubat ayında ani yükseliş göstermesiyle fındıkta özellikle sahile yakın kesimlerde erken uyanmaya sebep olduğunu belirten Yılmaz, “Ordu'nun tarım alanlarının yüzde 89'unda fındık tarımı yapılmakta olup, fındıkta meydana gelebilecek bir don afeti üreticilerimiz açısından ciddi maddi kayıplara yol açabilecektir' dedi.

Geçmiş yıllara göz atıldığında genelde don olaylarının Mart ayının sonlarında, Nisan ayının başında yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, “Dolayısıyla fındık açısından 1 aylık kritik bir dönem içerisine girilmiştir. Bu dönem içerisinde erken uyanan fındık bitkisi meydana gelebilecek don olayından olumsuz etkilenecek ve ciddi bir ürün kaybı meydana gelebilecektir. Kar yağışı sonrası üreticilerimizin bu duruma hazırlıklı olmaları gerekmektedir. İmkanı olan üreticilerimiz bahçelerinde sap, saman lastik yakarak dumanlama yöntemi ile kısmen de olsa don zararının etkilerini en aza indirebilirler. Bunun yanında üreticilerimizin meydana gelebilecek olumsuz hava koşulları sonucunda oluşan zararlarını giderebilmelerinin tek yolu ise tarım sigortası yaptırmalarıdır” açıklamasında bulundu.

Fındık ürününde sigorta için son başvuru tarihinin 10 Mart olduğunu hatırlatan Yılmaz, üreticilerin gerek don afeti, gerekse diğer doğal afetlere karşı belirtilen tarihe kadar ürünlerini tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA