Fethiye'de Öğrencilere Caretta Carettalar Anlatıldı

Muğla’nın Fethiye ilçesinde, 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü dolayısıyla lise öğrencilerine caretta caretta kaplumbağaları hakkında bilgi verildi.

Fethiye'de Öğrencilere Caretta Carettalar Anlatıldı
Çalış Güzelleştirme Derneği salonunda yapılan toplantıya, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 4. Bölge Müdürlüğü, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde (DEKAMER) ile (FETAV) Fethiye Hayvan Dostları Grubu işbirliğinde düzenlenen etkinliğe farklı liselerden öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin sahip olduğu yabani bitki ve hayvan türlerine dikkat çekmek, yaban hayatı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen eğitimde sunum yapan Pamukkale Üniversitesi (PAU) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, öğrencilere caretta caretta cinsi kaplumbağayı anlattı.

Pamukkale Üniversitesi (PAU) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eyüp Başkale, yaptığı açıklamada, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eyüp Başkale; “Bizler üniversite olarak bilimin yayıldığı yerleriz. Önceliğimiz araştırmaktır. Araştırdığımızda halkla birlikte paylaşmaktır. Bu paylaşmayı burada paydaş olarak gördüğümüz için kimlerle paydaş olabiliriz. Tabi ki bakanlıklarla, bakanlığın ilgili birimleriyle, tabiat varlıklarını koruma genel müdürlüğü ile doğa koruma milli parkla genel müdürlüğü ile ve sivil toplum kuruluş örgütleriyle. Buradan sonraki hedefimiz ise yeni genç nesillerdir. Yeni genç nesillerin ne kadar çok bilgi aktarabilirsek eğer geleceğimizi sağlama alabiliriz. Bu organizasyon öncelikle yeni genç nesili bilinçlendirmeyi hedeflemekte. Hepimizin ortak yaşadığı bir alan var. Onun adına doğa diyoruz. Doğayı korumak zorundayız. İçinde yaşayan canlıları korumak zorundayız. Sonuçta onlar buranın asıl müdavimleri, bizler ise buraya sonradan yerleşen insanlarız” ifadelerini kullandı.

Nesli tükenmekte olan hayvanları araştırdıklarını belirten Başkale; “Nesli tükenmekte olan havyalar hakkında koruma çalışmaları yapıyoruz. Bu koruma çalışmalarını da sivil halkla, yerleşik halkla pekiştirerek hep beraber bir bütün olup bu bütünü halka sunmak, yurt dışına sunmak ve tüm evrene sunmak zorundayız. Çalışmalarımızda başarılı olduk. Özellikle Çalış Plajı ve Fethiye kumsalında 20 yılı aşkın bir çalışma söz konusu. Ve bu 20 yılı aşkın çalışmanın sonucunda önemli sonuçlara vardık. Bu da bize yeni bireyler, yuva sayılarının artması şekilde tekrar tekrar bize geri geldi. ama biz bunları üniversite olarak tek başımızı yapmadık. Bunu gönüllülerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel halka, bakanlıklarla beraber yaptık” diye konuştu.

Fethiye’nin caretta carettaları hakkında çok spekülasyon olduğuna dikkati çeken Başkale; “Özellikle Akdeniz popülasyonunu düşündüğümüzde Fethiye’nin carettaları üreyen popülasyonu ve içerisinde şuanda beslenen popülasyonu stabil bir durum gösteriyor. Ne artışta ne de azalışta. Bu bize şunu gösteriyor; Özellikle son yıllarda kaplumbağa ölümlerinin arttığı bir yüzyılda tekne çarpmaları veya oltalarla ölen kaplumbağalar olabilir biz burada yaptığımız çalışmalarla en azından dedik ki popülasyon sağlam bir şekilde tutmayı başarabiliyoruz. Burası için böyle ama diğer kumsallarda yaptığımız çalışmalar Akdeniz’de deniz kaplumbağalarını koruyarak iyi bir yere geldiğimizi gösteriyor” dedi.

Kaynak: İHA