Dolmabahçe Sarayı'nda 'El Nakışları' Sergisi Açıldı

Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından 6 yılı aşkın sürede tamamlanan el nakışları sergisi, Dolmabahçe Sarayı’nda açıldı. Sergide 150 yıllık nakışların olduğu el işleri yer alıyor.

Dolmabahçe Sarayı'nda 'El Nakışları' Sergisi Açıldı
Bursa Olgunlaşma Enstitüsünün müze çalışmaları kapsamında “el nakışları” sergisi Dolmabahçe Sarayı’nda görücüye çıktı. Serginin açılışına AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Yaklaşık 6 yılı aşkın bir sürede tamamlanan sergide, içinde 150 yıla yakın nakışların olduğu el işleri yer alıyor.

Milletvekili Bennur Karaburun, ”Türk tarihimizin gelenekleri, görenekleri iğne ile kuyu kazar gibi Bursa ipeklerine işlenilmiş. Bu sergi iki yıldır açılması için hayal edilen bir sergiydi. Bana bunu anlatınca bende bunu Meclis Başkanımız İsmail Kahraman Bey’e söyleyince kendileri de çok mutlu oldular. Böyle kıymetli değerlerimizi kıymetli bir yerde sergilemenin çok daha güzel olacağını söylediler. Bugün buradayız. Oldukça yoğun bir kalabalık var. Sevgi ile bezenmiş çok güzel bir kalabalık var. Bizler burada Türk tarihimizi yansıtıyoruz. Anneannelerimizin, babaannelerimizin sandıklarından çıkan yaklaşık 150 yıllık örtüler var. Birebir aynısı yapılıyor. Bazılarında da günümüze uyarlayabilmek için farklı değişiklikler de var. Bugünün estetiğini de yansıtıp, geçmişle günümüzün estetiğini burada görebiliyorsunuz. I. Murat’ın Beyazıt Han’ın, padişahlarımızın sandık örtüleri de Olgunlaşma Enstitüsünde işleniyor” dedi.

Sergi hakkında bilgi veren Bursa Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Nilüfer Karakoç ise, ”Bizler geleneğimize, kültürümüze, sanatımıza sahip çıkma adına yaptığımız çalışmaları sanatseverlerle sık sık buluşturuyoruz. Biz biliyoruz ki geleneği olmayan şeyin geleceği olmaz. Bu noktada bugün yaptığımız çalışmalardan bir bölüm olan el nakışlarımız Anadolu’da kullanılan teknikten oluşan bir sergi bu. Bu sergi ile maksadımız geçmiş kültürümüzü hem bugünümüze aktarmak, bugünden de gelecek kuşaklara, nesillere aktararak yaşamasını sağlamak. Teknik olarak saray tekniği daha çok çıkış noktası. Çıkış noktamız Bursa. Bu yaklaşık 6 yıllık bir çalışmanın ürünü” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA