Atık Entegrasyonu Bilgilendirme Toplantısı

Bilecik’in Bozüyük ilçesinde katı atık bertaraf tesisinde entegrasyonu sağlanacak atıkların ayrıştırılmasıyla ilgili eğitim çalışmaları ve atık toplama faaliyetleri hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Atık Entegrasyonu Bilgilendirme Toplantısı
Belediye Başkanı Fatih Bakıcı’nın önderliğinde Biosun Bilecik EKAY (Entegre Katı Atık Yönetimi) yetkililerince yapılan toplantıda önümüzdeki aylarda ilçede gerçekleştirilmeye başlanacak atık entegrasyonuyla ilgili olarak kent konseyi üyeleri ve mahalle muhtarları bilgilendirildi. Önümüzdeki günlerde bilgilendirme toplantılarının devam edeceği ve oluşturulacak ekiplerle vatandaşların bizzat evlerinde bilgilendirileceği kaydedildi.

Dünyanın en büyük entegre katı atık yönetim tesisi Biosun Bilecik EKAY’ın 2016 yılında kademeli olarak faaliyete geçtiği ve 2018 yılı başından itibaren yüzde 40 kapasite ile deneme üretimine başladığı kaydedildi. Şu anda yüzde 95 oranında inşaat çalışmalarının tamamlandığı ve tesislerde yaklaşık 700 kişinin istihdam edileceği belirtildi. Bozüyük’teki katı atık ayrıştırmasının önümüzdeki-2 ay içerisinde kapsamlı olarak başlayacağı ifade edildi. Ayrıca katı atık depolama istasyonunun inşaatına da önümüzdeki günlerde başlanacağı açıklandı. Mevcut vahşi atık depolama sahası ile ilgili projenin de hazırlandığı ve projenin kabul edilmesi ile rehabilitasyon çalışmalarının başlayacağı belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Hexagon Katı Atık Geri Dönüşüm Eğitim Sorumlusu Kaan Arda, yapmış olduğu sunumunda Biosun Bilecik EKAY Tesisi’nin kapasitesini, işlevini, Bozüyük ilçesine ve doğal kaynaklara sağlayacağı katkıyı anlattı.

Konuşmanın ardından Hexagon Katı Atık’ın Sakarya’nın Pamukova ilçesinde 2010 yılından beri faaliyette olan ilk tesisi Biosun Pamukova EKAY’a ait ve peşi sıra kurulumu tamamlanmış olan Biosun Bilecik EKAY’a ait videolar gösterildi. Kaan Arda; video’larda atıkların verilen eğitimler sonrasında kaynakta ayrıştırıldığını, Biosun’a ait kamyonlarla tesise getirildiğini, tesiste tekrar elle ayrıştırıldığını, ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek imalat sektörüne sunulduğunu, organik atıklardan yenilenebilir enerji üretildiğini ve tarımda verim artışı sağlayan yüksek kalitede kompost elde edildiğini anlattı. Devamında Biosun Bilecik EKAY Tesisinde, yapılan Ar-Ge çalışmaları neticesinde, Biosun Pamukova EKAY Tesisinde olduğu gibi elle ayrıştırma yapılmadığını, otomasyon sistemi sayesinde bu ayrıştırmanın artık makinalar tarafından gerçekleştirildiğini vurguladı.

Ardından Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı; tesisin Bozüyük ilçesinin atıklarını toplama, işleme, depolama ve birçok destekleyici faaliyeti ile Bozüyük ilçesine hem hijyen hem de ekonomik anlamda birçok fayda sağlayacağını vurguladı. Başkan Bakıcı, “Dünyanın entegrasyon seviyesi en yüksek katı atık yönetimi tesisinin ilimizde inşaa edilmiş olması bizler için çok değerli. Hexagon Katı Atık’ı bu modern ve vizyoner anlayışı için tebrik ediyorum. Bilecik halkımızda yaratmaya çalıştıkları çevre bilinci farkındalığı konusunda Bozüyük Belediyesi olarak kendilerine desteğimizin tam olacağını şimdiden belirtmek isterim.” dedi.

Daha sonrasında söz alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat kaynakta ayrıştırmanın önemi, atıkların sınıflandırılması, tesisin işlemeye yetkili olduğu atıkların neler olduğu ve tesisin kapsamı hakkında açıklamalarda bulundu.

İl Müdürü Ömer Bolat’ın ardından söz alan Hexagon Katı Atık Şirketi Atık Yönetimi Direktörü Muammer Ordukaya; tesisin sağladığı istihdam ve diğer katkılardan söz edip, tesisin kademeli olarak devreye alınmakta olduğundan ve yapılan yatırımlardan bahsetti.

Toplantı, soru cevabın ardından toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA