18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’nci yıldönümü nedeniyle bir program düzenlendi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferi
Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Tören, Selahaddin Eyyübi Kültür Merkezinde devam etti. Törene Yüksekova Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Mahmut Kaşıkçı, Garnizon Komutanı Dündar Şahin Güngör, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Özkan Gürdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ahmet Kurdoğlu, İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, İlçe Milli Eğitim Müdürü Servet Canlı, şehit yakınları, siyasi parti temsilcileri ve daire amirleri katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından Yüksekova Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı kürsüye çıktı. Kaymakam Kaşıkçı, "Türkiye Cumhuriyetinin ilk sözü Çanakkale’de son sözü Lozan’da yazıldı. Bu son söze gelen süreç öyle kolay bir süreç olmadı. Her şeyin bittiği, artık umutların tükendiği bir anda bir zafer kazanıldı. Çanakkale’ye gelme süreci birinci dünya savaşına bir bakarsanız tamamen Osmanlı Devletinin parçalanması üzerine kurulan bir senaryo olduğunu göreceksiniz. Batıdan bakıldığı zaman artık Çanakkale geçilecek tarihte bir Türk devleti diye bir devlet kalmayacak. Bütün savaşların derdi buydu. Ama yanıldılar. Çanakkale’de geçemeyenler sonraki süreçte yine karşımıza çıktılar. Memleketin dört bir yanında çıktılar, o zaman savaşlar delikanlıca karşımıza çıkıyor. Ordu belli savaşacağı düşmen belli bugün öyle değil, dün Çanakkale’yi geçemeyenler Sakarya’da yenilgiye uğrayanlar, bugün vekâlet savaşlarını yürütüyorlar. Artık delikanlıca Türk ordusunun karşısına çıkmak yok. Ya birisini tutacaksın, ver silahını öleni de öldüreni de Müslüman olduğu bir coğrafya’da ve bu mücadelenin adı da İslam diye geçeceksin. Yüksekova’daki patlayan bombanın da, Ankara’daki patlayan bombanın da, 15 Temmuz’un sebebi de işte o Seyit Onbaşı Çanakkale’de gemiyi batırdı ya onun hesabını görmeye çalışıyor. O zaman göremediler, şimdi maşalarını gönderdiler. Onun için uyanık olmak sorundayız. Bu memleketin kıymetini iyi bilmek zorundayız” dedi.

Program, Çanakkale Zaferi’nin canlandırıldığı oyun, sinevizyon ve mavi hayaller çocuk korusu müzik dinletisiyle son buldu. Programın ardında salonda Çanakkale şehitlerinin temsili mezarlık sergisi düzenlendi.

Kaynak: İHA