Yerli Tasarım Tankerleri Yurt Dışına Satıyor

İzmit'te 32 yıldır faaliyet gösteren firma, yabancı tasarım yerine iki katı harcayarak uluslararası standartlarda üretimini yaptıkları akaryakıt tankerlerini Azerbaycan, İran, Kuveyt, Katar, Rusya ve Türkmenistan'a ihraç ediyor Özcan Tanker Yönetim Kurulu Başkanı Özcan: 'Bize daha pahalıya mal olacağını bildiğimiz halde, yurt dışında geçerli yerli tasarımımızı 2 katına mal ettik. Önemli olan yerli bir tasarımın olmasıydı' 'Şu anda 6 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu sayıyı daha da artırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Yakıt tankerinin yapımında kullanılan bazı parçalarında ülkemizde yapılması için çalışmalarımız var'

Yerli Tasarım Tankerleri Yurt Dışına Satıyor
İBRAHİM AKTAŞ - Kocaeli'de, yerli tasarım akaryakıt tankerlerini yurt dışına ihraç eden firma, tankerlerin yapımında kullanılan parçaları da kendi imkanlarıyla üretmeyi amaçlıyor.

İzmit ilçesindeki sanayi sitesinde 2 bin metrekarelik alanda çalışmalarını sürdüren firma, 4 yıl önce yaklaşık 700 bin lira harcayarak, yurt dışında geçerli yerli tasarım akaryakıt tankeri projesini gerçekleştirdi.

Aldığı sertifika sayesinde Azerbaycan, İran, Kuveyt, Katar, Rusya ve Türkmenistan'a ihracat gerçekleştiren firma, akaryakıt tankerinin diğer parçalarını da üreterek, yüzde yüz yerli olarak ürünü yurt içi ve dışında piyasaya sürmek istiyor.

- "Yerli tasarımımızı 2 katına mal ettik"

Özcan Tanker Yönetim Kurulu Başkanı Özer Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıl önce TSE'nin uluslararası standartlarda geçerli olan Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması (ADR) sertifikasını vermeye başladığını öğrendikten sonra akaryakıt tankerlerinin yerli tasarımı için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Söz konusu belgeyi taşımayan araçların çevreye çok ciddi zararlar verdiğini ifade eden Özcan, tasarımların da trafik kazalarında yaşanması ihtimal olan felaketlerin de önüne geçildiğini aktardı.

Özcan, bir tankın 45 dakikada dolduğunu belirterek, "Bu zamanda yakıttan çıkan zararlı buhar havaya karışıyor. Gerekli bakanlıkların bu konuda önemli çalışmaları var. Biz de çevre dostu olan ADR sertifikalı araçların piyasada daha fazla olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Türkiye'deki firmaların birçoğunun akaryakıt tankerinde binlerce dolar harcayarak, yabancı tasarımları tercih ettiğini belirten Özcan, yerli tasarımlarını hazırlarken yaptırdıkları bazı testlerin 4-5 kez tekrarlandığına dikkat çekti.

Özcan, Türkiye'nin, son 15 yılda her alanda yerli ürünler adına çalışmalar yaptığına dikkati çekerek, "Cumhurbaşkanımızın o dönemlerde yerli ürünlerin üretimi konusunda uyarılarıyla yola çıktık. Yurt dışından alacağımız akaryakıt tankeri tasarımını daha ucuza mal edebilirdik ancak bunu kendimiz yapmaya karar verdik. Bunun bize daha pahalıya mal olacağını bildiğimiz halde, yurt dışında geçerli yerli tasarımımızı 2 katına mal ettik. Önemli olan yerli bir tasarımın olmasıydı, 'Türkiye'nin bu büyük adımlarına bir iki adım da biz katalım' dedik. O dönemde ilk yerli tasarımı yapanlardan olmanın da gururunu yaşıyoruz."

Türkiye'de yerli tasarımın o dönemlerde neredeyse hiç yapılmadığını, yerli tasarımın kabulü için ciddi paralar harcandığını anlatan Özcan, bu nedenle Türkiye'deki firmaların buna cesaret edemediğini söyledi.

- Yurt dışına ihraç ediyor

Ürünlerine yurt dışından talepler olduğunu anlatan Özcan, 30 yılı aşkındır emek verdikleri sektörde, TSE ile yaptıkları önemli testlerle 6 aylık çalışma sonucunda ADR sertifikasını aldıklarını kaydetti.

Özcan, alınan sertifika ile yerli tasarım olan yakıt tankerleriyle önemli akaryakıt firmalarının dikkati çektiğini ifade ederek, "Şu anda 6 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu sayıyı daha da arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Yakıt tankerinin yapımında kullanılan bazı parçalarında ülkemizde yapılması için bazı çalışmalarımız var. İnşallah yurt dışından alınan bu malzemeleri kendimiz yapacağız." şeklinde konuştu.

Yurt dışına açılma noktasında özellikle uluslararası fuarlara katılım sağladıklarını anlatan Özcan, tasarımlarına güvendiklerini ve dünyanın her yerinde ürettikleri ürünleri görmek istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA