Türkiye'den Nijerli Hekimlere Eğitim

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakanlığı ve TİKA iş birliğiyle Nijerli 110 doktor ve hemşireye uygulamalı sağlık eğitimi verildi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Afrika Sağlık Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi, Sağlık Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) katkılarıyla Nijerli doktor ve yardımcı sağlık personelleri için başkent Niamey'de uygulamalı sağlık eğitim programı düzenledi.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde görev yapan uzman hekim ve akademisyenlerden oluşan Türk sağlık heyeti bir hafta boyunca cerrahi hemşireliği, çocuk acil ve acil servis yönetimi konularında Nijerli 110 doktor ve hemşireye uygulamalı sağlık eğitimi verdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Afrika Sağlık Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Hüseyin Eker, uzun süre Fransız sömürgesi olan Nijer'in gelişmişlik endeksine göre dünyada sondan 2. sırada bulunduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Nijer diğer pek çok Afrika ülkesinde olduğu gibi önemli sağlık sorunları ile karşı karşıya bulunuyor. Bu sorunların başında kalifiye sağlık elemanı eksikliği ve sağlık yönetimi alanındaki eksiklikler gelmektedir. Bu sorunlar insan sağlığını olumsuz etkilemekte ve Nijer'in büyümesine, kalkınma hedeflerine ulaşmasına engel oluşturmaktadır. Sağlık hizmetleri alanında Türkiye'nin gerçekleştirdiği atılımlar ve bugün geldiği nokta itibarıyla Afrika'ya destek olmak amacıyla bu çalışmaya start verdik. Nijer'de bulunan toplam dokuz çocuk doktorunun sekizi düzenlediğimiz eğitime katıldı. Eğitime katılan tüm doktor, hemşire ve diğer sağlık personeli eğitimin çok faydalı olduğunu ve devam etmesini dilediklerini ifade etmişlerdir. Amacımız Afrikalı kardeşlerimize her alanda olduğu gibi sağlık alanında da bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak onlara balık tutmayı öğretmektir. Eğitim programımıza katılan Nijer Sağlık Bakanı Magagi Gagara bu eğitimlerin kesintisiz devam etmelerini arzu ettiklerini Üniversitemize ve Türk halkına müteşekkir olduklarını ifade etmişlerdir."

Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nin Osmanlı coğrafyasına sağlık profesyonelleri yetiştirmek amacıyla 1903 yılında 2. Abdülhamid Han tarafından kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'nin devamı olduğuna dikkati çeken Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle Afrika'ya bakışımız asla sömürgeciler gibi olmamıştır, olmayacaktır. Üniversitemizin kuruluş misyonuna uygun olarak dost ve kardeş ülkelere gerek sağlık eğitimi gerekse sağlık hizmeti sunumu götürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA