'Çanakkale Ruhu' 33 Bin Hektar Alanda Yeniden Canlanacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, büyük bir kahramanlık destanı yazılan 33 bin 500 hektar üzerindeki Gelibolu Tarihi Alanı'nda çok sayıda yeni restorasyon ve tanıtım çalışması yapacak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, restorasyon, yapım, bakım, onarım proje ve uygulamaları ile müzecilik faaliyetlerinin de içinde olduğu 30 yeni çalışmayı hayata geçirecek Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde, Gelibolu'nun 1915 öncesine dayanan tarihinin araştırılabilmesi için de çalışmalar başlatıldı Ayrıca Arıburnu ve Anafartalar cephelerindeki önemli mevkilere dikilen 9 ayrı bölgedeki 15 kitabenin restorasyon ve bakım çalışmalarına da devam edildi.

BURCU ÇALIK- Kültür ve Turizm Bakanlığı, büyük bir kahramanlık destanı yazılan 33 bin 500 hektar üzerindeki Gelibolu Tarihi Alanı'nda çok sayıda yeni restorasyon ve tanıtım çalışması gerçekleştirecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Bakanlık Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca, Gelibolu'nun büyük bir açık hava müzesi olarak kültürel, manevi değerleri ve doğal dokusunun korunmasına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Başkanlık tarafından 19 Şubat 1915-9 Ocak 1916 yılları arasında yaşanan Çanakkale Muharebeleri'nin en çarpıcı izlerinin görülebileceği, 33 bin 500 hektarlık Gelibolu Tarihi Alanı'nda 115 restorasyon, yapım, bakım, onarıma yönelik proje ve uygulama ile müzecilik faaliyeti gerçekleştirildi.

Çalışmaların 42'si geçen yıl tamamlanırken, 13'ünün devam ettiği ve 30 yeni projenin de planlandığı öğrenildi.

Türkiye'nin ilk ''Kale Müzesi'' olacak Kilitbahir Müze Kalesi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi Törenleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un katılımıyla düzenlenecek törenle açılacak.

Kilitbahir Müze Kalesi'nin ardından Gelibolu Tarihi Alanı'ndaki gazi köylerden Bigalı'da bulunan "Atatürk Evi Müzesi" de gelecek aylarda hizmete girecek.

- 15 kitabenin restorasyonu devam ediyor

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığınca, Rumeli yakasındaki IV. Mehmet'in annesi Hatice Turhan Sultan tarafından yaptırılan Seddülbahir Kalesi ve yapımı II. Mahmut döneminde tamamlanan Bigalı Kalesi'nin restorasyon çalışmalarına devam ediliyor.

Ayrıca Arıburnu ve Anafartalar cephelerindeki önemli mevkilere dikilen 9 ayrı bölgedeki 15 kitabenin restorasyon ve bakım çalışmaları da sürüyor.

Türkiye'nin meselelerine vakıf, kendi toplumu ve tarihini bilen, Çanakkale ruhunu benimseyen kültür ile sanat insanlarının yetişmesini sağlamayı da ana amaçlarından biri olarak gören Başkanlık, nitelikli kütüphanecilik hizmetlerinin verilebileceği özelliklere sahip Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi ve Müzesinin hizmete açılması için çalışma yürütüyor.

- Londra Kraliyet Savaş Müzesi ile arşiv paylaşımı

Bu çalışmanın ilk adımı olarak 2016'da Çanakkale Araştırmacısı ve Koleksiyoneri Uğural Vanthoft'un 25 yılda biriktirerek oluşturduğu arşiv, Başkanlık kütüphanesine kazandırıldı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile geçen yıl imzalanan "Arşiv Protokolü" çerçevesinde Gelibolu'nun 1915 öncesine dayanan tarihinin araştırılabilmesi için de çalışmaların başlatıldığı bildirilirken, uluslararası iş birliğini sağlamak amacıyla Londra Kraliyet Savaş Müzesi ile de arşivlerinin paylaşılması yönünde görüşmeler yapıldığı kaydedildi.

- "Birileri Var" kampanyası

Başkanlıkça 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yılı dolayısıyla başlatılan "Birileri Var" tanıtım kampanyasıyla da Kut'ül Amare'de, Çanakkale'de, Milli Mücadele'de, 15 Temmuz'da ve bugün de Zeytin Dalı Harekatı gibi askerin olduğu tüm topraklarda gerekirse öne atılacak birilerinin her zaman olduğunun hatırlatılması amaçlandı.

Kamu spotu hazırlanan tanıtım kampanyasında "Söz konusu vatansa sağına soluna bakmadan 'ben varım' diyen birilerinin hep olduğu ve olacağı" mesajı veriliyor.

Öte yandan engelli vatandaşların da tarihe engelsiz ulaşabilmesini sağlamak amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün "Engelliler Destek Programı" kapsamında "Tarihe Engelsiz Erişebilirlik" hibe projesi uygulamaya konuldu.

Başkanlık, bu çalışmaların yanı sıra Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan'ının daha iyi tanıtılması için farklı dillerdeki kitaplar ile dergi, kitapçık, broşür, harita, takvim, kartpostal gibi çok dilli çeşitli tanıtım materyallerini hazırlayarak, ilgili kurumlara ve kütüphanelere gönderilirken kitap fuarlarında halka ücretsiz dağıtıldı.

- Tarihi Alan'da yaklaşık 9 bin kişi yaşıyor

Bakanlığın verilerine göre, vatan savunması için büyük mücadelelerin verildiği Gelibolu Tarihi Alan sınırları içerisinde 138 sivil mimarlık örneği, 50 Türk Şehitliği, 29 Türk Anıt ve Kitabesi, 34 Yabancı Mezarlık ve Anıtı, bir ilçe merkezi, 8 köy, bir liman, 3 feribot iskelesi, 3 kamp alanı, 3 balıkçı barınağı, 6 kale, 14 tabya ve 36 batık bulunuyor.

Tarihi alan içindeki yerleşim alanlarında 2017 verilerine göre 8 bin 902 kişi yaşıyor.
Kaynak: AA