Yurt İçi Piyasalar Sanayi Üretim Verilerine Odaklandı

Küresel piyasalar artan "ticaret savaşları" endişesiyle karışık bir seyir izlerken, yurt içinde bugün açıklanacak sanayi üretim verisi takip edilecek.

ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları ile artan "ticaret savaşları" endişeleri, Trump'ın üst yönetimine ilişkin soru işaretlerinin de etkisiyle piyasaları negatif etkilemeye devam ediyor. Dow Jones endeksi, 3 günlük düşüşün ardından dün gelen tepki alımlarıyla günü artıda tamamlasa da S&P 500 ve Nasdaq endeksleri düşüş eğilimini sürdürdü. Dün açıklanan imalat sanayisine ilişkin verilerin beklentileri aşmasıyla Dow Jones endeksi günü yüzde 0,47 artışla tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,08 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti.

Analistler, Trump'ın üst yönetimine ilişkin soru işaretlerinin görevden almalar ile arttığını belirterek, Rusya'ya yeni yaptırımlar ve özellikle Çin ile ticarette getirilmesi beklenen vergilerin piyasalarda tedirginliğe neden olduğunu söyledi.

Avrupa tarafında, İngiltere ile Rusya arasında devam eden "ajan krizi" gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Çifte ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesinin ardından yaşanan krizde, İngiltere, olayda sorumluluğu olduğunu iddia ettiği Rusya’nın 23 diplomatını sınır dışı etme kararı aldı. İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD de ortak bir açıklama yayımlayarak Rusya'yı hedef aldı. Söz konusu gelişmelere karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,88, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,65 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,10 değer kazandı.

Bugün Japonya'da açıklanan sanayi üretimi endeksinin ocakta yüzde 6,8 gerilemesi sonrası kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,45, Çin'de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,04 değer kaybetti.

Yurt içinde, dün açıklanan işsizlik ve bütçe dengesi verilerinin öngörülerden iyi gelmesine karşın döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin negatif etkisiyle gerileyen BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,33 düşüşle 117.202 puandan tamamladı. ABD Başkanı Trump'ın üst yönetiminin güçlü dolar vurgusunun küresel piyasalarda doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasına neden olduğunu belirten analistler, dolar/TL'nin de buna bağlı olarak 3,90'ın üzerini test ettiğini söyledi.

Analistler, bugün yurt içinde sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD'de açıklanacak konut başlangıçları, sanayi üretimi ve tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini bildirdi. Teknik açıdan dolar/TL'nin 3,90'ın üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda 3,9830 zirvesinin gündeme gelebileceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinde ise 116.500 puanın destek, 119.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, ocak ayı sanayi üretimi

13.00 Avro Bölgesi, şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi

15.30 ABD, şubat ayı konut başlangıçları

15.30 ABD, şubat ayı inşaat izinleri

16.15 ABD, şubat ayı sanayi üretimi

17.00 ABD, mart ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi

Kaynak: AA