TESK'ten 'Sahte Ve Hileli Ürün Satanlar Teşhir Edilsin' Talebi

TESK Genel Başkanı Palandöken: 'Gıda başta olmak üzere sahte ve hileli ürün satan firmalar denetlenerek, teşhir edilmeli'.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda başta olmak üzere sahte ve hileli ürün satan firmaların denetlenerek, teşhir edilmesi gerektiğini belirtti.

Palandöken, Tüketiciyi Koruma Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, sahte ve hileli ürünlere karşı uyarıda bulundu.

Dünyada en çok sahte ürün ele geçirilen ülkeler arasında Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığına işaret eden Palandöken, sahte ve hileli ürünlerin hem sağlığı hiçe saydığını hem de ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini bildirdi.

Palandöken, özellikle gıda ürünlerinde hilekarlık yapıldığına dikkati çekerek, "Sahteyle gerçeği ayırt edemeyen tüketiciler, hileli gıdaların tadını benimsemeye ve gerçek tatları unutmaya başladı. Dana eti diye satılan at ve eşek etleri, glikoz karıştırılan ballar, bayat peynirler eritilerek yapılan peynir imalatı gibi hileler o kadar yaygınlaştı ki vatandaşlar farkında olmadan bu tatlara alıştı." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, gıda sektöründeki hilelerin milyarlarca liralık pazar büyüklüğüne ulaştığını iddia ederek, araştırmalara göre ülkedeki gıda sanayisinin yüzde 50'sinin kayıt dışı üretim yaptığını savundu.

Vatandaşlara alışverişlerinde bildikleri ve güvendikleri esnafı tercih etmeleri uyarısında bulunan Palandöken, şunları kaydetti:

"Sahte üreticiler o kadar büyüdüler ki denetimli üretim yapan firmalarla rekabet eder hale geldiler. Gıda başta olmak üzere sahte ve hileli ürün satan firmalar denetlenerek, teşhir edilmeli. Vatandaşlar alışverişlerini buralardan değil, işini düzgün yapan esnaftan yapsın. Firmalar denetlenirken esnaf ve sanatkar da korunmalı ve yaşatılmalı. Çünkü hiçbir esnaf, kendi yemediği ürünü müşterisine yedirmez. Vatandaşlar ne kadar dikkatli olursa hileli ürünlerin sayısı o derece düşer ve halkımız da sağlıklı gıdalarla beslenmiş olur."
Kaynak: AA