'Menbiç'teki Kardeşlerimizi Daha Fazla Bekletmeyeceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şimdi bir yandan Menbiç’e yöneleceğiz. Menbiç’teki kardeşlerimizi daha fazla bekletmeyeceğiz" dedi.

'Menbiç'teki Kardeşlerimizi Daha Fazla Bekletmeyeceğiz'
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum İl Kongresinde önemli açıklamalarda bulundu. 16 Nisan halk oylamasında yüzde 75’lik oranıyla Türkiye sıralamasında beşinci sırada yer alarak vefasını gösteren Erzurum’a bir kez daha şükranlarını sunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlçeler arasında öne çıkan yüzde 91’lik evet oyuyla Pazaryoluna, yüzde 90’lık Tortum ve Köprüköy’e yüzde 85’lik oranla Uzundere ve İspir’e, yüzde 83 ile Aşkale ve Narman’a, yüzde 82 ile Aziziye, Oltu ve Pasinler ilçelerimize özellikle teşekkür ediyoruz" dedi.

Erzurumlu merhum sanatçı İbrahim Erkal’ın Hadi Gel Erzurum’a gel türküsünü anımsatan Erdoğan, "Rahmetli İbrahim Erkal kardeşimiz o güzel türküsünde dediği gibi Paladöken yastığım evleri yığın dadaşların el ele hadi gel Erzurum’a gel Erzurum yahşi güzel. Palandöken bembeyaz çoğu kıştır azı yaz. Yaylalar serin su damdan donan buzu yaz, hadi gel Erzuruma gel. Erzurum yahşi güzel. Evet havası sert insanı mert, yahşi güzel Erzurum’a herkes gelsin" dedi.



"15 YILDA 22 KATRİLYON LİRALIK YATIRIM"

Erzurum’a 15 yılda 22 katrilyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Niye siz bize aşıksınız ama biz de size aşığız. ’Aşkınan koşan yorulmaz’ dedik yorulmadık yorulmayacağız. İki üniversite ve 140 bin üniversite öğrencisiyle ülkemizin de en büyük eğitim üslerinden birisi" dedi.

Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Komuta kademesiyle görüşüyoruz. ’Gençler bizi Afrine götür diyor’ ne diyorsunuz? Diyorlar ki ’şu an ihtiyaç yok.’ ’İhtiyaç olursa size bildiririz’ diyorlar. Ben de ihtiyaç olursa hadi gidiyoruz diyeceğiz biz de. 15 Temmuz da zaten siz bunu gösterdiniz. 251 şehidimiz oldu. Ama ne oldu elhemdülillah bu darbecilere ülkemizi kaptırmadık. FETÖ, Erzurum’un bir köyünden çıkmıştı. 99’da nereye kaçtı Pensilvanya’ya. Corçlar karşıladı. Hala orada mı? Orada. Niye dönemiyor. Sen artık dönsen bile dadaş artık seni buraya sokmazlar. Dadaşların içerisinden bu milleti parçalayan çıkmaz. Onun için sen yerini buldun."

"OLİMPİYATLARI ERZURUM’A KAZANDIRMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Üniversite öğrencileri için yeni yurtlar inşa ettiklerini dile getiren Erdoğan, "Bin 930 yatak birkaç yıl içinde de 3180 yatak kapasiteli yurtları hizmete sokuyoruz. Şehir genelinde üç bin yeni derslikle evlatlarımızın daha modern şartlarda eğitim öğretim görmesini sağladık. Kış sporlarından çok önemli tesisler kurduk. Şimdi bu alt yapıdan aldığımız cesaretle Erzurum’a 2026 kış olimpiyatlarına bakın alıyoruz demiyorum orada rekabet edeceğiz. Bizim dışımızda altı ülke daha var. Onlar da rekabetin içerisinde. Müracaatımızı yapacağın inşallah hayırlı olacak. Olimpiyatları Erzurum’a kazandırmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Bugüne kadar 10 bin yeni konut yaparak Erzurum’un çehresini değiştirdiklerini kaydeden Erdoğan, "Bölünmüş yol uzunluğunu 600 kilometreye çıkararak ulaşım sorununu kökten çözdük. Bayburt yolu üzerindeki Kop Tüneli Aşkale-İspir arasındaki Kırık Tüneli hizmete girdiğinde Erzurum-Trabzon ve Rize yolu çözüme kavuşacak. Erzurum-Bingöl yolundaki Çiriş Tünelini de 2021 yılına kadar tamamlayacağız. Amacımız Edirne’den Kars’a oradan da Tiflis’e Çine kadar kesintisiz bir raylı sistemini inşa etmektir" ifadelerini kaydetti.



"19 KİLOMETRELİK RAYLI SİSTEM"

"İnşallah en kısa sürede Erzurum’un ulaşımını 19 kilometrelik raylı sistemle kolaylaştırarak rahatlatacağız" diyen Erdoğan, "Erzurum’la gurur duyuyorum. Tarihi bir mücadele veriyoruz. Erzurum istiklal mücadelesinin ne olduğunu çok iyi biliyor. Hazreti Ömer döneminden beri İslam’ın bayraktarlığını yapıyor. Daha sonraki dönemlerde çeşitli devletler arasında el değiştirse de hep bir gaza üssü olmuştur. Erzurum Türklerin Anadolu’ya gelişinde de bir giriş kapısı olmuştur. 12 Mart Erzurum’un kurtuluşunun 100. yıldönümüydü. Bir kez daha kurtuluş gününüzü tebrik ediyorum. Erzurum bölgenin en önemli şehirlerindedir. Erzurum bu arada kurucu bir şehirdir. 23 Temmuz 1919 da toplanan Erzurum kongresi istiklal harbinin müjdecisi olmuştur. Erzurum’un böyle önemli bir yeri var. Dün Anadolu’nun bizim vatanımız haline gelmesinin öncülüğünü yapmıştır. Şimdi de Erzurum Türkiye’nin ve Türk milletinin istiklalinde ve istikbalinde yine safların en önünde yürüyor. Erzurum’a böylesi yakışıyor" diye konuştu.



"MAZLUMLARA HER ZAMAN BİZ ENSAR OLDUK"

Erdoğan, "Allah’ınıza kurban sizin dadaşlar. Afrin’e teröristlere dar eden kahramanlarımızı görüyorsunuz. Teröristlerini inlerinde bulup imha eden aslan parçalarını görüyorsunuz. Ülkemizin yanı başında 90’lardan beri önce Irak’ta sonra Suriye’de güya buraları kurtarmak için gelenlerin yaptığı büyük bir yıkım var. Mazlumlara her zaman biz ensar olduk. Son yedi yılda 4 milyon ırak ve Suriyeli ülkemize sığındı. Kendi gücümüzle kendi imkanlarımızla bu yükü omuzladık. Hala da dört milyona yakın sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz. AB önce 3 milyon avro, bir üç milyon avro. Daha birincisi daha gelmedi. Ya siz ne diyorsunuz. Arkadaş eşek ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri. İnanmıyor musun gel Antepe, gel Hatay’a, Urfa’ya. Gel bu eserlerin tamamını gör. Gördükten sonrada vermen gereken parayı ver. Verirseniz verirsiniz vermezseniz vermezsiniz biz yolumuza bakarız. AB bizi sadece oyalıyor. Biz eğer sizden gelecek avroları bekleyecek olsaydık 4 milyon insan ölümler halkasına çok daha farklı bir şekilde ilave olurdu. Hani diyor ya şair ne günlere kaldık" dedi.



"AB DAHA İLK DİLİM PARAYI VERMEDİ"

AB’nin ilk dilim parayı vermediğini söyleyen Erdoğan, "Yapacağımız çok iş var. Adam terör örgütüne envai çeşit silah veriyor bir kuruş para almadan. Biz paramızla alamıyoruz, terör örgütlerine bedava veriyorsunuz. Bunları ne ile izah edeceksiniz. AB komisyonu ikinci 3 milyon avro için teklif vermiş. AB daha ilk dilim parayı vermedi" ifadelerini kaydetti.



"TÜRKİYE AFRİN MESELESİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ÇÖZMÜŞTÜR"

"Türkiye Afrin meselesini önemli ölçüde çözmüştür" diyen Erdoğan, "Yaklaşık 140 bin o bölge insanı döndü ve kendi evlerine yerleştiler. Bin 500 kilometre kareyi kontrolümüze aldık. Nedef Afrin’i tamamen kontrolümüzün altına alacağız ve Afrin’e yerleştireceğiz. 780 bin kilometre karelik topraklara nereden geldik 18 milyon kilometrekarelik bir Osmanlıydı. Maalesef 780 bin kilometrekareye düştük. Ya buna bile göz diktiler. Kimlerin göz diktiğini biliyorsunuz. PKK göz dikti, vicdansızlar. Bunların hepsini çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.

"MENBİÇ’TEKİ KARDEŞLERİMİZİ DAHA FAZLA BEKLETMEYECEĞİZ"

Erdoğan ,"Şimdi bir yandan Menbiç’e yöneleceğiz. Menbiç konusunda ABD yeni bir yöntem önermişti. ABD Menbiç’te niye vardı. DEAŞ’ı kovmak için. Şu anda var mı? Peki kim var başkan. Ne siz oraya girin ne biz girelim. Oranın sahibi Araplar. DEAŞ kalmadı ama ABD neden orada? Menbiç’in yüzde 95’i Arapların. Bu kadro merhamet kadrosudur. Bunun için oradayız. Bu bölgeleri asıl sahiplerine veriyoruz. İşgal için değil Suriyeli kardeşlerimizi zulümden kurtarmak ve güvenli bir gelecek sağlamak için gittik. Menbiç’te de aynısını yapacağız. ABD terör örgütünü boşaltırsa çok daha kolay yaparız. Onlardan ihsan istemiyoruz gölge etmesinler yeter. ABD eğer teröre karşı birlikte çalışmak istiyorsa Fırat’ın doğusunda teröristleri oradan çıkararak bu işe başlamalıdır. Mutlaka onları oradan çıkaracağız. Her türlü işbirliğine hazırız. Zaten bu kardeşlerimizde hasretle yanlarına gitmemizi bekliyorlar. Menbiç’teki kardeşlerimize daha fazla bekletmeyeceğiz. Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 3 bin 530’a ulaştı. Kontrolümüze geçen net alan Bin 320 kilometrekare. Yavaş yavaş siviller yerlerine yerleşiyor" dedi.



"3 MİLYON MASUM İNSANIN ÖLÜMÜNE YOL AÇTILAR"

Erdoğan, "Sınırlarımız boyunca terör koridorları oluşturmaya çalışanlar birden bire barışsever kesildiler. 3 milyon masum insanın ölümüne yol açtılar. Ya bunlar değil mi Suriye’de bir milyon insanın kanına giren, Filistin’de yüz binlerce insanın kanına giren. Afrinde zarar gören sivil görmek istiyorlar teröristlerin şehirden çıkmaya engel olan sivillere zulmedenleri görsünler. Yollara kurdukları tuzaklarla hayatını kaybeden çocukları görmeyenlerin vicdanları nasırlaşmıştır. Petrol var mı, elmas var mı? Varsa oradalar. Masum insanların hayatıymış hiç biri umurlarında değil. İnsan hakları kendi vatandaşları söz konusuysa anlamlıdır. Bunların her şeyleri maalesef lafta. Onlar insanları ölüme terk ettiler. Bunların anlayış şekli sona eriyor. Bu büyük yükselişte yolumuzun lokomotifi Erzurum’a yine çok önemli görevler düşecektir. Gelecek bizim medeniyetimizle aydınlanacak.”

(Ahmet Akbuğa - Özge Bozo - Şahap Gürler - Sefa Tetik/İHA)
Kaynak: İHA