Lahit Parçası Yıllarca Tırmık Taşı Olarak Kullanılmış

Bartın'ın Sipahiler köyünde, Roma döneminden kalma ve bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen lahit mezar taşı parçası bulundu Müze Müdürü Aydın: 'İlk izlenimlerimize göre taşın mermerden büyük bir mezar parçası ve lahit parçası olduğu belli oluyor. İsa'dan sonra 4. yüzyıl Roma dönemine ait bir eser olduğunu düşünüyoruz' Köy muhtarı Erkenci: 'Yaklaşık on yıl önce tarlada tırmık yaparken tırmığın üstüne koyduğumuz bir taştır. Tarladan çıkma bir taştır. Bir on yıldır da burada kalmaktadır'

Lahit Parçası Yıllarca Tırmık Taşı Olarak Kullanılmış
Bartın'ın Sipahiler köyünde, Roma dönemine ait ve bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen lahit mezar taşı parçası bulundu.

Alınan bilgiye göre, köyde yaşayan Faik Öztürk (46), yolun kenarında duran taşı fark etti. Öztürk, yakından incelediği taşın tarihsel değerinin olduğunu düşünerek durumu Amasra Müze Müdürlüğü'ne bildirdi.

Taş, yetkililer tarafından ilk incelemenin ardından Amasra Müzesi'ne götürüldü.

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşın bir ihbar üzerine bulunduğunu söyledi.

Taşın incelenmesi için arkeologları görevlendirdiklerini belirten Aydın, şöyle konuştu:

"Taş, görevli arkadaşlarımızca bulunduğu yerden alınarak müzemize getirildi. İlk izlenimlerimize göre taşın mermerden büyük bir mezar parçası ve lahit parçası olduğu belli oluyor. İsa'dan sonra 4. yüzyıl Roma dönemine ait bir eser olduğunu düşünüyoruz. Eserin bulunduğu yerde önümüzdeki günlerde müze uzmanlarımız tarafından gerekli incelemeler yapılacak. Eserin kalitesi açısından böyle bir köyde bulunması bizim için ilerleyen günlerde inceleme konusu olacaktır."

Köy muhtarı Ahmet Erkenci de "Yaklaşık on yıl önce tarlada tırmık yaparken tırmığın üstüne koyduğumuz bir taştır. Tarladan çıkma bir taştır. Bir on yıldır da burada kalmaktadır." dedi.

Kaynak: AA