Katar'da 'Mültecilerden Geriye Kalanlar' Sergisi

Çinli sanatçı ve aktivist Weiwei'nin mültecilerin yaşadığı dramı anlattığı 'Mültecilerden geriye kalanlar' isimli sergisinde, 17 bin fotoğraf karesi ile mültecilere ait ayakkabı, elbise ve çeşitli kişisel eşyalardan oluşan 2 bin 46 parça sergileniyor.

Dünyada çağdaş sanat alanındaki en önemli isimlerden biri olan Çinli sanatçı ve aktivist Ai Weiwei'nin, mültecilerin yaşadığı dramı anlattığı "Mültecilerden geriye kalanlar" isimli sergisi Katar'ın başkenti Doha'da açıldı.

Yenilikçi ve özgün çalışmalarıyla bilinen Weiwei'nin mültecilerin dramını gözler önüne seren 17 bin fotoğraf karesi ile Mayıs 2016'da kapanan Yunanistan-Makedonya sınırındaki kampta mültecilerden kalan ayakkabı, elbise ve çeşitli kişisel eşyalardan oluşan 2 bin 46 parça, 14 Mart - 1 Haziran tarihlerinde Doha'daki Katar Müzeler Kurumunda görülebilecek.

Son yıllarda dünyanın tanıklık ettiği en büyük trajedilerden biri olan mülteciler meselesine mercek tutmak için pek çok sanatsal etkinlik gerçekleştiren Weiwei, Almanya'nın başkenti Berlin'deki Konser Evi'nin girişindeki sütunları Avrupa'ya geçmeye çalışan mültecilerin kullandığı ve Midilli Adası'nda biriken 14 bin can yeleği ile kaplamıştı.

- "Mültecilerden geriye kalanlar"

Yunanistan-Makedonya sınırındaki kampın Mayıs 2016'da kapanmasının ardından mültecilerin geride bıraktıkları ayakkabı, elbise ve çeşitli kişisel eşyalardan oluşan 2 bin 46 adet parça Weiwei tarafından özenle yıkanıp, kurutularak muhafaza edildi.

Dünyanın gözleri önünde yaşanan bu trajediye dikkati çekmek ve bir tür farkındalık oluşturmak isteyen Weiwei, söz konusu eşyaları Doha'daki Katar Müzeler Kurumu'nda ziyaretçilere sergiliyor.

- "17 bin fotoğraf karesi"

Sergi kapsamında Weiwei'nin "Göçmen Akını" adlı belgesel çalışması için çektiği mültecilere ait 17 bin 62 adet fotoğraf karesi ile mültecilerin sınır dışı edilene kadar Yunanistan'daki kamplarda geçen günlük yaşamlarını belgeleyen bir belgesel filmi ziyaretçilerle buluşturuluyor.

AA muhabirine konuşan Katar Müzeler Kurumu Müdürü Halife el-Ubeydili, "Sanatın birçok konuda dünyanın ilgisini çekebilme gücü ve etkisi olduğuna inandığımız için böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaya karar verdik." dedi.

Ubeydili, amaçlarının içinde bulunduğumuz asrın en önemli meselesi olan mülteciler konusuna dikkati çekmek olduğunu ifade etti.
Kaynak: AA