Gine'deki Gösteriler

Muhalefet, polisi 3 kişinin ölümünden sorumlu tutuyor.

Batı Afrika ülkesi Gine'de muhalefet, hafta başından bu yana devam eden gösterilerde güvenlik güçlerinin 3 sivili öldürdüğünü iddia etti.

Yerel basındaki haberlere göre, ana muhalefet lideri Cellou Dalein Diallo başkent Konakri’de pazartesinden bu yana “Ölü Kent” sloganı altında gerçekleştirilen gösterilerde 3 sivilin ölümünden polisin sorumlu olduğunu ileri sürdü.

Diallo, hayatını kaybedenlerin muhalefet partilerine mensup gençler olduğunu belirterek, polisin bu kişilere suikast düzenlediğini iddia etti.

“Protestocuların silahlarından çıkan kurşunla hayatını kaybeden bir polis de görmedik?” diyen Diallo, gösterilerde bir polisin atılan taş sonucu yaşamını yitirdiğini savundu.

Başsavcılık sözcüsü Sidy Suleymane Ndiaye de cumhuriyet savcılığında düzenlediği basın toplantısında, muhalefetin saldırılarında öldürülenlerin silahlı olduklarını söyledi.

Ndiaye, protestocular arasında silahlı Boubacar Diallo’nun tutuklanarak sorguya çekildiğini kaydetti. Sözcü Ndiaye, “Diallo, protestocular arasında silah taşıyan kişiler bulunduğunu, bu silahların kullanılması sonucu hem güvenlik güçlerinden hem de protestoculardan isabet alanlar olduğunu itiraf etti.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan polisten yapılan açıklamada, meslektaşlarının göstericilerin attığı taşla hayatını kaybettiği doğrulandı.

Başkent Konakri'de muhalefet, şubat başında yapılan yerel seçimlerin sonuçlarının doğru açıklanmadığını gerekçe göstererek pazartesi günü “Ölü Kent” sloganı altında genel grev çağrısında bulunmuş ve gösteriler başlatmıştı. Gösterilerde 1 polis memuru ve 3 sivil hayatını kaybetmişti.

Ülkede geçen yıl nisandan bu yana düzenlenen gösterilerde 93 kişi hayatını kaybetti.
Kaynak: AA