Bakan Tüfenkci Açıklaması (2)

“Terörizme karşı mücadele etme hususunda ortak kararlılık göstermemiz gerektiğine inanıyorum” Fransa Gıda ve Tarım Bakanı Travert: 'Terörle mücadelede Fransız hükümeti kararlılık sahibidir'.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, terörizme karşı daha fazla mücadele hususunda ortak kararlılık gösterilmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Bakan Tüfenkci, Fransa Gıda ve Tarım Bakanı Stephane Travert ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Tüfenkci, iki ülke arasında iş birliği yapılabilecek alanlara dair listeyi daha da genişletebileceklerini belirterek, önemli olan karşılıklı irade ve kararlılığın var olmasının önemine değindi.

Fransa’dan canlı hayvan ithalatı konusunda, son dönemde yaşanan zorlukların çözümüne yönelik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda çalışmaları olduğunu kaydeden Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 13 Kasım 2017 itibarıyla, Fransa’nın mavi dil hastalığından ari olmayan bölgelerinden canlı hayvan ithalatına yönelik kısıtlamanın, salgın bölgeleri istisnasıyla, belirli şartları karşılaması kaydıyla kaldırıldığını hatırlattı.

Tüfenkci, bu konuda 2017 yılında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler, temaslar ve çalışmalar sonrasında ilerleme kaydedildiğini görmenin memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

2018’de AB ülkelerinden yapılması karara bağlanan 75 bin ton karkas et ithalatı için Fransa’nın pazarda kendisine önemli bir yer bulacağından hiç şüphesi bulunmadığını ifade eden Tüfenkci şöyle devam etti:

“Bildiğiniz üzere, ülkemiz kiraz üretiminde “dimeothate” aktif maddesi kullanılması gerekçesiyle Fransa'ya kiraz göndermesine izin verilmeyen üretici ülkeler listesinde 2017 yılında da yer almıştır. İlgili kuruluşlarımız tarafından, Fransız makamlarına, ülkemizin “dimeothate” maddesini 2016 yılından bu yana kullanmadığı pek çok kez bildirilmiş, ancak ilerleme sağlanamadığı görülmüştür.

Ülkelerimizin ikili ticari ilişkilerindeki olumlu seyri dikkate alarak, Avrupa Birliği Komisyonu düzenleme ve pratiklerine de aykırı olduğu bilinen bu ayrımcı uygulamanın ülkemiz için en kısa zamanda sona erdirilmesini, 2018 yılında böyle bir uygulama ile karşılaşmamayı beklediğimizi görüşmemiz vesilesiyle vurgulamak isterim.”

Tüfenkci, görüşme vesilesiyle değinmek istediği bir diğer konu ise 18-19 Ocak 2018 tarihlerinde Fransa'nın Paris ve Marsilya kentlerinde gerçekleştirilen Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu I. Toplantısında bir "Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Komisyonu" kurulması konusunda mutabakata varıldığını hatırlatarak, mutabakata varıldığı üzere, anılan Komisyonun ve İçel-Marsilya limanları arasında Yaş-Meyve/Sebze Koridorunun bir an önce kurulması hususunda Fransa’nın desteğini beklediğini belirtti.

İş birliği alanlarının yanı sıra, tüm dünya ülkeleri için kanayan bir yara haline dönüşmekte olan terörizme de dikkati çekmek istediğini kaydeden Tüfenkci, ne yazık ki bugün gelinen noktada terörizm tüm dünya için küresel bir tehdit halini aldığını söyledi.

Fransa ve Türkiye, son yıllarda çok acımasız terör saldırılarına maruz kaldığını anımsatan Tüfenkci, bu itibarla, terörizmden canı yanan toplumlar olarak birbirlerini daha iyi anlayacağını düşündüğünü dile getirdi.

Tüfenkci, “Terörizme karşı daha fazla mücadele etme hususunda ortak kararlılık göstermemiz gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, Fransız muhatapları ile ilişkileri en iyi seviyede tutarak görev ve yetki alanları dahilinde iş birliklerini her alanda ileri düzeye taşımaya gayret gösterdiklerini belirten Tüfenkci, aynı destek ve gayreti Fransız muhataplarından da görmüş olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Tüfenkci, bu çerçevede, Fransa ile yakın iş birliği ve ziyaretleri vesilesiyle Gıda ve Tarım Bakanı Travert ile görüşmenin gelecek dönemde atacakları adımlara büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Travert, iki ülke arasındaki tarım alanında güçlü ilişkilerin olduğunu söyledi.

Bakan Tüfenkci'nin söylediklerine katıldığını aktaran Travert, Türkiye ile her konuda çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.

Fransa'nın Türkiye ile terörle mücadelede iş birliği konusunda kararlılıklarını ifade eden Travert, "Tüm terörle mücadele konusunda Fransız hükümeti yüzde yüz kararlılık sahibidir." dedi.

Travert, Suriye konusunun Türkiye ve Fransa'yı yakından ilgilendirdiğini belirterek, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlü olduğuna inandığını söyledi.

Heyetlerarası görüşmede Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa da hazır bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA