Nijerya'daki Çoban Ve Çiftçiler Arasındaki Çatışmalar

Çatışmaları sonlandırmak amacıyla düzenlenen barış konferansına, Müslüman ve Hristiyanların temsilcileri katıldı.

Nijerya'da çobanlar ve çiftçiler arasında devam eden çatışmaları sonlandırmak amacıyla "Nijerya'da Barış" konferansı düzenlendi.

Sokoto eyaletinde Nijerya Gazeteciler Birliği ile Sokoto Sultanlık Konseyi'nin iş birliğinde gerçekleştirilen konferansa, ülkedeki Müslüman ve Hristiyanların liderleri katıldı.

Konferansta konuşan Nijerya İslam İşleri Başkanı Dr. Muhammadu Sa'ad, ülkede devam eden çatışmaların önlemesinin sadece devletin görevi olmadığını belirterek, dini liderlerin de önemli rol oynamalarını gerektiğini kaydetti.

Sa'ad, çatışmalarla ilgili sosyal medyada yalan haber paylaşılmasının çok tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, halkın her habere inanmaması gerektiğini söyledi.

Sokoto Katolik lideri Christopher Omotosho ise bazı kesimlerin çatışmaları din kaynaklı olarak gördüğüne işaret ederek, "Nijerya'daki çatışmalar din çatışması değil." dedi.

Ocak ayından bu yana çobanlar ile çiftçilerin arasında devam eden çatışmalarda 200'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.

Fulani çobanlarının ise ülkede Hristiyanların çoğunlukta olduğu güney bölgelerinde 18. yüzyıl İslam alimi Şeyh Osman Dan Fodio'nun öğretilerini yaymaya çalıştığı ileri sürülüyor.
Kaynak: AA