'Kırklareli Peyniri' Markalaşma Yolunda

Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Kalkınma Ajansı'nca 'Kırklareli peyniri'nin markalaşması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' almak için başvuruda bulunuldu Kırklareli TSO Başkanı Çetintaş: 'Kırklareli peyniri artık markalaşacak. Türk Patent ve Marka Kurumu'na 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' almak için gerekli başvurularımızı yaptık'

'Kırklareli Peyniri' Markalaşma Yolunda
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Trakya Kalkınma Ajansı, "Kırklareli peyniri"nin markalaşması amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu'na "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" almak için başvuru yaptı.

Kırklareli Üniversitesi Kayalı Kampüsü'nde, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile Trakya Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen "Peynir kenti Kırklareli coğrafi işaret alma yolunda ilerliyor" projesinin kapanış toplantısı düzenlendi.

Kırklareli TSO Başkanı Çetintaş, burada yaptığı konuşmada, coğrafi işaret çalışmalarının Kırklareli'nin kalkınması açısından da önemli rol oynayacağını söyledi.

Kırklareli'nin yöresel potansiyelinin en yüksek ürünlerinden birinin peynir olduğunu belirten Çetintaş, iklim ve coğrafi şartlarından dolayı en lezzetli peynirin kentte üretildiğini ifade etti.

Peyniri yeteri kadar tanıtamadıklarını dile getiren Çetintaş, "Kırklareli'ne gelen kişiler peynirimizin kalitesinin farkına varıyor fakat bunu Kırklareli'ne gelmemiş olan insanlara da tanıtmamız gerekiyor. Şimdi beyaz peynir ile ilgili coğrafi işaret çalışmaları için bu projeyi sürdürüyoruz." diye konuştu.

Kırklareli'nin peyniri, hardaliyesi, eti ve sütünün çok lezzetli ve Avrupa standartlarında üretildiğini anlatan Çetintaş, şöyle devam etti:

"Kırklareli peyniri artık markalaşacak. Türk Patent ve Marka Kurumu'na 'Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' almak için gerekli başvurularımızı yaptık. Peynirimiz artık hem yurt içinde hem de yurt dışında tanıtılacak. En kısa sürede coğrafi işaretimize kavuşacağız. Böylelikle kentimize de katma değer sağlamış olacağız."

- "Amacımız Kırklareli'ni Türkiye ve dünyada tanıtmak"

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise projeler ile Kırklareli'ni Türkiye ve dünyada tanıtmayı amaçladıklarını bildirdi.

Kırklareli'nin bir marka şehir olması için gayret gösterdiklerini anlatan Şahin, "Sütüyle, peyniriyle, hardaliyesiyle, yöresel ürünleriyle tanınan bir şehir haline getirmek için büyük bir vizyon çalışması yapıyoruz. Kırklareli yapısı, coğrafyası ve yöresel ürünleri ile gerçekten çok önemli bir konuma sahip. Amacımız Kırklareli'ni Türkiye ve dünyada tanıtmak." ifadelerini kullandı.

Bu güzel ürünleri Türkiye'ye tanıtmayı istediklerini dile getiren Şahin, bu kapsamda da coğrafi işaret çalışmasını önemsediklerini vurguladı.

Trakya'daki bütün yöresel ürünlerde olduğu gibi Kırklareli peynirinin de gelecek kuşaklara aktarmak istediklerine dikkati çeken Şahin, peynirin markalaşacağına inandığını belirtti.

Şahin, 12 ay süren projenin 62 bin lira bütçe ile yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Şengörür ise bilimsel bir çalışma yapılarak Kırklareli peynirinin coğrafi işaret alacağına inandığını dile getirdi.

Üniversite olarak bu tür çalışmalara önem verdiklerini belirten Şengörür, bu tür çalışmalar ile peynir sektörünün gelişmesine katkı sağlandığını sözlerine ekledi.

Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit Ortan, coğrafi işaret çalışmalarının markalaşma açısından çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Kırklareli peynirinin özel bir lezzet olduğuna işaret eden Ortan, tanınırlık için coğrafi işaret çalışmasının şart olduğunu aktardı.

Kaynak: AA