Güneydoğu'dan Hububat İhracatı

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden ocakşubat döneminde 336 milyon 539 bin dolarlık hububat ihracatı yapıldı.

Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, bu yılın ocak-şubat döneminde bölgeden 336 milyon 539 bin dolarlık hububat ihracatı yapıldığını belirtti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinden (GAİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Altunkaya başkanlığında toplanan Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği yönetimi sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.

Altunkaya, burada yaptığı konuşmada, Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere önemli pazarlarda yaşanan sıkıntılara rağmen ihracatçıların güçlü bir duruş sergilediğini ifade etti.

Bölge ihracatçısının farklı coğrafyalara, pazarın özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre ihracat yapma başarısı gösterdiğini belirten Altunkaya, bunun devamı için daha çok çalışacaklarını bildirdi. Altunkaya, şunları kaydetti:

"Dünyanın farklı bölgelerine ihracat yapıyoruz. Türk menşeli ürünler birçok ülkede güvenle kullanılıyor. Uzakdoğu, Afrika veya Latin Amerika ülkelerindeki market raflarında markalarımızın varlığı göğsümüzü kabartıyor. İhracatçımızın farklı pazarlara uyum sağlamadaki devamlı artan başarısı sektörümüzdeki kırılganlıkları azaltıyor. Bu başarının sürdürülebilir olması ve daha fazla pazarda daha aktif olunmasının yolu ise kalıpların dışına çıkmaktan geçiyor. Üretimden pazarlamaya, dağıtıma kadar yaptığımız işin her aşamasında yenilikçi yaklaşımlarla daha fazla katma değer yaratmamız gerekiyor. Artık ihracatçımız Japonya'da suşiye bulgur katma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İhracatçımızın tüm pazarlara uyum sağlamada gösterdiği gayret sektörümüze güç katıyor."

Bölgeden bu yılın ilk iki ayında 336 milyon 539 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Altunkaya, bu dönemde en çok ihraç edilen ürünün 79 milyon 779 bin dolarla buğday unu olduğunu, bunu 59 milyon 996 bin dolarla makarna ve 41 milyon 960 bin dolarla bisküvi-pastanın izlediğini ifade etti.

Altunkaya, ihracatta ilk sırada Ortadoğu ülkelerinin yer aldığını, bu bölgeye 245 milyon 921 bin dolarlık dış satım yaptıklarını belirtti. Bu pazarı 66 milyon 453 bin dolarla Afrika ülkelerinin izlediğini bildiren Altunkaya, Avrupa ve Amerika pazarlarının da diğer önemli pazarları olduğunu kaydetti.

Altunkaya, ülkenin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının yaklaşık yüzde 31'inin Güneydoğu Anadolu ihracatçısı tarafından yapıldığını bildirdi.
Kaynak: AA