'Uluslararası Anadolu 1. Kardeşlik Festivali'nin Tanıtım Toplantısında 'Şehit' Hassasiyeti

Antalya’da 22 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde yapılması planlanan ‘Uluslararası Anadolu 1. Kardeşlik Festivali’nin halaylar eşliğinde yapılacak basın toplantısı Antalyalı Uzman Çavuş Fatih Uysal’ın şehadet haberi dolayısıyla açıklamaların ardından sona erdi.

'Uluslararası Anadolu 1. Kardeşlik Festivali'nin Tanıtım Toplantısında 'Şehit' Hassasiyeti
7 bölgeden gelecek halay gruplarının da sahne alması planlanan açıklama, dün Diyarbakır’da teröristlerce araziye döşenen el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu 2 şehit verilmesinden dolayı eğlence kısmı iptal edilerek gerçekleştirildi.

Programa Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Halay Başı Türkücü Mahmut Tuncer, Anadolu Birliği Başkanı Bedri Yalçın ve halay grupları katıldı.

Festivalde Dünya Kardeşlik Futbol Turnuvası ve 40 bin kişinin katılacağı Dünya Kardeşlik Halayı olacak.

"Şehitlerimiz bizim için olmazsa olmazlarımızdır"

Dünya Kardeşlik Halayı’nın tanıtımının şehit haberlerinden dolayı sessiz bir şekilde yapıldığını dile getiren Anadolu Birliği Başkanı Bedri Yalçın, "Dünya Kardeşlik Halayı’nın tanıtımını yapacaktık, onun için buraya gelmiştik. 7 bölgeden halay grubu arkadaşlarımız da buraya gelmişti. Dün akşam çok acı bir haber aldık. Şehitlerimiz bizim için olmazsa olmazlarımızdır. Onların kanı varken, bizim canımız hiçbir şeye gitmiyor. Bir şey de yapamıyoruz. O yüzden biz bugün burada tanıtım yapacaktık ama şehidimizin ruhu için bu meselelerin inşallah bundan sonra olmaması için programımızı, halay çekmeyi Mahmut Tuncer’in de önerisiyle iptal ettik. Biz bir oldukça dünya milletlerinin bize koyacağı hiçbir sınırı tanımayız. Onun için dedik ki dünyaya gelin birlikte kardeş olalım, birlikte el ele diz dize omuz omuza olalım" dedi.



"Dünya futbolcuları gelecek"

Festivali 22 Haziran-1 Temmuz tarihleri arasında yapacaklarını dile getiren Yalçın, "1 Temmuz’da yapacağımız Dünya Kardeşlik Halayı’nın yanı sıra aynı gün Dünya Futbol Kardeşliği karşılaşması yapacağız. Dünya futbolcularıyla bir arada olacağız. Bunun görevini Beşiktaş ve Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman yapacak. Bunu yapabileceğini bize söyledi" diye konuştu.



"Bizim dilimiz dostluk, kardeşlik dili"

Organizasyonu desteklediğini dile getiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TUROFED) Başkanı Osman Ayık, "Antalya, Türk turizminin başkenti. Bizim dilimiz dostluk, kardeşlik dili. Onun için bu tür organizasyonlar dünya barışına, ülkemizdeki iç huzura ve barışa da çok önemli katkılar yapacak bir organizasyon olarak değerlendirmek lazım. Onun için TUROFED, bu tür organizasyonların sonuna kadar arkasındayız. Güney sınırımızda devam eden bir operasyon var. Ben bu operasyon esnasında ordumuza başarılar diliyorum. Operasyon sırasında şehit olan arkadaşlarımıza rahmetler diliyorum. Gazipaşa’dan şehidimiz var, ona da rahmet diliyorum" dedi.

Antalya şehidinden dolayı programlarını iptal ettiklerini ifade eden Mahmut Tuncer, "Programımızı iptal ettiğimizi söyledik. Burada sağduyulu davranmak zorundayız" şeklinde konuştu.



"Dünyanın dört bir yanından insan kardeşçe huzurla barış içinde yaşamaktadır"

Şehitlere rahmet dileyerek sözlerine başlayan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Kardeşlik adı altında yapılan bütün işler, bütün dünyada her zaman samimiyetle yapılıyorsa eğer, içtenlikle yapılıyorsa insanlığın yararınadır. Muratpaşa’mızda dünyanın dört bir yanından insan kardeşçe huzurla barış içinde yaşamaktadır. Kardeşlik ve barış turizmin en önemli nedenlerinden biridir. Antalya’mız bu alanda ekonomisini oluşturmaktadır. Antalya’mız için bu kavramların geliştirilmesi turizm camiamız için geçerli olduğu kadar belki bir nebze daha önemli sayılabilir. Biz belediye olarak buna çok değer veriyoruz. Belediyecilik çalışmalarımızda hep bu kardeşliği, renkliliği, eşitliği bütün insanların kucaklaşmasını, bütün insanların hizmetlerden eşit yararlanmasını çok önemsiyoruz" dedi.

Kaynak: İHA