İslahiye MYO'da Organik Tarım Öğrencileri Organik Domates Yetiştirdi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İslahiye Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci’nin yürütücülüğünü yaptığı İslahiye Yerleşkesinde Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım öğrencilerine yönelik “Uygulamalı Sera Eğitim Projesi” kapsamında, 2 bin metrekarelik kapalı seraya dikilen tutku ve hünkar çeşidi domateslerin ilk hasadı başladı.

İslahiye MYO'da Organik Tarım Öğrencileri Organik Domates Yetiştirdi


Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Negar Ebrahım Pour Mokhtari ve Yrd. Doç, Dr. Gökhan Nur tarafından koordine edilen proje ile öğrencilerin sahaya hazırlanmaları, bölgede seracılığın geliştirilmesi, bölge çiftçisine örnek ve destek olma amacıyla yürütülen proje kapsamında, İslahiye’de ilk defa serada domates yetiştirildi. Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, proje kapsamında, Yüksekokul Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı öğrencilerinin bilgi ve deneyimlerinin arttırılması ve uygulama alanı olarak kullanılan seraya 5 bin 500 adet tutku ve hünkar çeşidi domates fidesi dikildiğini ve dikilen domates fidelerinde yüzde 95 verim sağlandığını belirterek, bölge çiftçisine büyük umut olduğunu ifade etti.

Serada yetiştirilen domateslerin aromasının ve kalitesinin çok iyi olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. H. Ahmet Deveci, “Yetiştirdiğimiz domatesleri ilk hasat olması nedeniyle Üniversitemiz üst yönetimine, İslahiye protokolüne, İslahiye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi personelleri ile Yüksekokulumuz personellerinin beğenisine sunduk. Daha sonrada bölgede bulunan marketlere pazarlamasını yaparak Üniversitemiz bütçesine gelir kaydedilecek” dedi.

Projenin İslahiye bölgesinde ilk olması nedeniyle örnek alınması gerektiğini kaydeden İslahiye Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Yüksek Ziraat Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Negar Ebrahim Pour Mokhtarı, seracılığın bölge çiftçisi tarafından yaygınlaştırılması amaçlandığını ifade ederek, “Yaptığımız bu güzel çalışma gösterdi ki İslahiye bölgesinde seracılık yapılır ve başarı sağlanır işte biz bunu gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

Sera’da domates üretiminin sulama, ilaçlama, gübreleme ve toplama gibi tüm aşamalarında Organik Tarım Programı öğrencileri görev alarak bilgi ve deneyimlerini artırma gayreti içinde oldu.
Kaynak: İHA