Iğdır'da İlk Nevruz Ateşi Yakıldı

Asırlardır düzenlenen Nevruz Bayramı etkinlikleri kapsamında ilk Nevruz ateşi yakılarak kutlama yapıldı.

Iğdır'da, Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında ilk Nevruz ateşi yakıldı.

Her yıl, "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" ve "doğa bayramı" olarak kabul gören ve Türk dünyasında 18 asrı aşkın süredir kutlandığı bilinen Nevruz Bayramı etkinlikleri başladı.

Türkiye-Azerbaycan Derneği (TÜRKAZDER) Iğdır Şubesi tarafından, Melekli beldesindeki Ateş Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte bir araya gelen bölge sakinleri, yanlarında getirdikleri odunları meydanda toplayarak ilk kutlamayı yaptı.

Etkinliğe katılanlar, bazen metrelerce yüksekliğe ulaşan Nevruz ateşinin üzerinden, "ağırlığım, uğurluğum odlara, tongaldan atılmayan yadlara" diyerek atladı.

TÜRKAZDER Başkanı İlteriş Kağan Taşkınsu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk dünyasında geleneksel olarak "alav alav" etkinliği düzenlendiğini ve bu etkinliğin Nevruz kutlamalarının başlangıcı olduğunu söyledi.

Nevruz kutlamalarında Türk geleneklerine göre ateş yakmanın önemli olduğunu aktaran Taşkınsu, "Ateşin üstünden atlayınca kişinin üzerinde bulunan kötülüklerden ve hastalıklardan kurtulacağına inanılır. Ateşin üzerinde atlarken, 'ağırlığım, uğursuzluğum bu alevin üstüne dökülsün' gibi maniler söylemektedirler." dedi.

Taşkınsu, nevruzun yeni gün anlamına geldiğini vurgulayarak, "Bu ateşin üzerinde atlayanlar yeni güne, yeni yıla üzerilerindeki kötülükleri, hastalıkları bırakarak gireceklerine inanırlar. Bugün burada Nevruz'un ilk alav alav gecesini başlattık, bu aralıklarla devam edecek." diye konuştu.
Kaynak: AA