Bursa'da 'Sağlık Tarihi Müzesi' Açıldı

"Bursa Sağlık Tarihi Müzesi" Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Osmangazi ilçesine bağlı Pınarbaşı Mahallesi'nde düzenlenen törenle açıldı.

Müzenin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın müzeleriyle de ünlü bir şehir olduğunu söyledi.

Teknolojinin de gelişmesiyle sağlık alanında da çok yol alındığını ifade eden Aktaş, "Hangi dönem olursa olsun, tıp alanında kullanılan malzemeler ve tedavi yöntemleri ilgi çekmiştir. 'Bursa Sağlık Tarihi Müzesi' bu merakı giderecek. Müzemiz, Edirne'deki müzeden sonra Türkiye'nin ikinci sağlık müzesi ve aynı zamanda da Anadolu'da kurumsal olarak kurulan ilk müzedir." dedi.

Aktaş, müzenin, geç dönem sivil mimari yapı örneklerinden olduğunu ve yaklaşık 290 metrekarelik bir alana sahip yapıda düzenlendiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Özgün planlarına göre yeniden inşa edilen müzede tarih boyunca Bursa'nın sağlık gelişimi gözlemlenebilecek. Müzede sağlık kurumlarına ait bilgiler ve bunların ilimizdeki gelişiminin yanı sıra Dr. Ceyhun İrgil'in koleksiyonu ve sağlık sektöründe görev yapanların bağışları, eser ve belgeler de bulunuyor."

Müze binasının alt katının araştırma, etkinlik ve sergiler için tasarlandığını, "Yaşayan Müze" mantığıyla halka hizmet vereceğini aktaran Aktaş, üst katının ise, sağlık alanına dair eserlerle düzenlendiğini kaydetti.

Aktaş ayrıca, müzede sağlık konulu konferanslar, ücretsiz taramalar ve hastalıkları önleyici faaliyetlere ilişkin bilgilendirme seminerlerinin yapılacağını da sözlerine ekledi.

Açılışa katılan CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil de, İstanbul'un işgali sırasında ilk kez direnişe geçen ve orada kendine yapılan muameleyi ve işgali kabul etmeyen Tıp öğrencilerinin işgale karşı ilk başkaldırdığı gün olduğu için 14 Mart'ın Tıp Bayramı olarak kutlandığını anımsattı.

İrgin, eskiden Bursa'daki Darüşşifa'nın kuruluş günü olan 12 Mayıs'ın Tıp Bayramı olarak yıllarca kutlandığını ancak daha sonra kanunla 14 Mart'a dönüştüğünü ifade etti.

Kaynak: AA