Badem Yetiştiricileri Et Açığını Kapatmaya Talip Oldu

Adıyaman’ın Kahta ilçesinde Sert Kabuklu Meyve Üreticileri ülkenin et açığını kapatmaya hazır olduklarını söyledi.

Badem Yetiştiricileri Et Açığını Kapatmaya Talip Oldu
Kahta ilçesinde Sert Kabuklu Meyve Üreticileri, Adıyaman’daki badem potansiyelinin de yüzde 50’sinden daha fazlasının Kahta ilçesine ait olduğunu söyledi.

Ayrıca yaptıkları projeyle bahçelerde koyun yetiştirerek et ihtiyacını kapatmak istediklerini belitti.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği (Badem Birliği) Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, “Adıyaman olarak 60 bin dekar badem bahçesi alanıyla Türkiye’de ilk sıradayız. Adıyaman’daki badem potansiyelinin yüzde 50’den fazlası Kahta’dadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, Adıyaman’a yaptığı ziyareti sırasında üreticilerle toplantı yaptı. Bu toplantıda Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği olarak talep ve sorunlarımız kendisine ilettik.

Projemizle bahçelerin içinde gezen koyun yetiştirmek istiyoruz. Koyunlar için bahçede, ağaçlar arasına yem bitkileri ekerek organik madde açısından zenginleştireceğiz. Bahçede yem ihtiyacını karşılayarak hayvan üretiminde maliyeti düşüreceğiz. Ayrıca hayvan gübresi ihtiyacı da kendiliğinden karşılanmış olacaktır. Bu projeyle, daha az sürüm, gübre, zirai ilaç kullanılacak ve daha az masraf yapılmış olacak” dedi.

Yapılacak olan proje ile yıllık Adıyaman’dan 5 bin ton et üretileceğini vurgulayan Yıldırım, “Bununla birlikte daha çok verim alınarak daha çok gelir elde edilecektir. Bunlar yapıldığında doğal ürünler elde edilecek, çok daha istihdam yapılabilecek ve daha çok et üretimi de mümkün olacak. Badem bahçelerinde yabani otla mücadele için yılda en az dört sürüm yapılmaktadır. Yabani otla mücadele, zirai ilaçlarla da yapılmakta, toprağı organik maddece öldürmekte, ekolojik dengeye zarar vermektedir. Bu projeyle Adıyaman’da yıllık en az 5 bin ton et üretilecek. Ülkemizin kırmızı et açığını kapatmada ciddi bir katkı sağlayacağı görülecektir. Bahçe bakımında önemli giderler olan mazot, gübre ilaç gibi büyük kalemler ortadan kalkacak ve ithal ettiğimiz bu ürünler için harcanan para ülkeye kazandırılacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA