Türkiye'nin İlk Çocuk İşçiliği İle Mücadele Merkezi İzmit'te Kuruldu

İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın girişimleriyle, Türkiye’nin ilk Çocuk İşçiliği ile Mücadele Merkezi İzmit’te yapıldı.

Türkiye'nin İlk Çocuk İşçiliği İle Mücadele Merkezi İzmit'te Kuruldu
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan’ın girişimleriyle, Türkiye’nin ilk Çocuk İşçiliği ile Mücadele Merkezi Cephanelik bölgesinde yapıldı. Merkez içerinde etüt sınıfları, mutfak, çok amaçlı salon ve atölye gibi çocukların kullanabileceği alanlar bulunuyor. Çalıştırılan çocukların yararlanacağı merkezinse Nisan ayı içerisinde hizmete girmesi planlanıyor.

Başkan Doğan ise bina yapımı tamamlanan merkezde incelemelerde bulundu. İnceleme sırasında çocuk işçiliğinin toplumsal problem olduğunu belirten Doğan, “15 yaşın altındaki çocukların bir şekilde ticari faaliyetlerin içerisinde bulunması, bir şiddetin, istismarın çeşididir. Çocuk işçiliği ülkemizin hatta dünyanın zaman zaman zorlandığı önemli sorunlardan biridir. Çocuk işçiliğinin, çocukların bulunduğu ortamlar ve bunun getirdiği bağımlılık yapıcı birtakım maddeler çocuklar ve gençler üzerinde çok zararlı etkileri bulunmaktadır. Küçük yaşta çalıştırılan çocuklar, geleceğin sorunlu büyükleri olarak karşımıza çıkan toplumsal problemdir” dedi.

Çalışan çocukların tespit edilerek merkezde toplanacağına dikkat çeken Doğan, “Aile Sosyal ve Politikalar Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzle birlikte hayata geçirdiğimiz proje kapsamında oluşturulan mobil ekiplerle sokakta çalıştırılan çocuklar toplanarak merkeze getirtilecek. Çocukların ve ailelerinin sosyal incelmeleri yapıldıktan sonra diğer kurumlarla koordinasyon sağlanacak. Çocuklar için hobi de dahil, çevreyle ilgili sportif faaliyetlerin, ruhsal gelişimlerine olumlu katkı sağlayacak etkinlikler ve eğitimler verilecek” diye konuştu.

Vatandaşlardan, çocuklar tarafından satışı yapılan ürünlerden alınmamasına da isteyen Başkan Doğan, "Yolda giderken para isteyen bir çocuğa para vermek, mendil almak, bu tür şeyler çocuğun istismarına yol açmaktır. Çocuk işçiliğine zorlanan çocuklar, aslında arkasında bulunan kişiler tarafından sömürülen ve istismara uğrayan çocuklardır. Bu çocuklar, çocukluğunu kaybeden sorunlu erişkinliğe giden bireylerdir. Burada hepimize görevler düşüyor. Bu tür durumlarda duygusal davranmayacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA