Avrupa Birliği 106. Sertifika Programı

Karabük Üniversitesi (KBÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Türk Alman Dayanışma ve Entegrasyon Derneği (TANDEM) ve Konrad Adenauer Vakfı ile ortaklaşa düzenlenen "Avrupa Birliği 106. Sertifika Programı" başladı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleşecek programda konuşan TANDEM Başkanı Mustafa Nail Alkan, Avrupa Birliği (AB) üye sayısının 1 Temmuz 2013'de Hırvatistan'ın üye olmasıyla 28'e yükseldiğini hatırlattı.

Hırvatistan'ın üye olmasıyla AB'nin nüfusunun 4,4 milyon artarak 508 milyona ulaştığını ifade eden Alkan, "AB, Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın üçüncü büyük nüfusuna ve 4,3 milyon kilometre kare yüz ölçümüne sahiptir. Türkiye, İzlanda, Makedonya, Sırbistan ve Karadağ AB adayı ülkelerdir." diye konuştu.

Alkan, AB'nin bugünkü en önemli sorununun mülteci sorunu olduğunu aktararak, şöyle konuştu:

"Türkiye, bu başvuruyu Yunanistan'ın başvurusu üzerine geçekleştirmiştir. Bunun en önemli nedeni batı dünyası içinde Yunanistan'ın daha etkin bir konuma gelmesini engelleme politikasıdır. Türkiye ile üyelik koşulları gerçekleşinceye kadar geçerli olacak bir ortaklık anlaşması imzalanması öngörüldü ve 12 Eylül 1963'te Ankara Anlaşması imzalandı."

Türkiye-AB ilişkilerinin 1970'li yılların başından 1980'lerin ikinci yarısına kadar, siyasi ve ekonomik nedenlerden dolayı istikrarsız bir şekilde sürdüğünü vurgulayan Alkan, 10-11 Aralık 1999'daki Helsinki Zirvesi'nin ise Türkiye ile AB ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu belirtti.

16 Mart'a kadar sürecek programda alanında uzman akademisyenler tarafından AB'nin oluşumundan, AB-Türkiye ilişkilerine kadar birçok konu masaya yatırılacak.

Kaynak: AA