Vali Haktankaçmaz Açıklaması 'Mehmet Akif Bir Dava Ve Aksiyon Adımıdır'

İstiklal Marşı’nın kabulünün 12. yılı töreninde konuşan Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, Şair Mehmet Akif Ersoy’un dava ve aksiyon adamı olan bir vatanperver olduğunu söyledi.

Vali Haktankaçmaz Açıklaması 'Mehmet Akif Bir Dava Ve Aksiyon Adımıdır'
İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü etkinlikleri Kırıkkale’de İl Kültür Merkezinde gerçekleşti. Törende İstiklal Marşı’nı güzel okuma yarışmasında derece alan öğrencilere hediyeler verildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan törende İstiklal Marşı’nın önemine yönelik tiyatro oyunu ve oratoryo sergilendi. Kırıkkale Belediyesi Mehter Takımı ise bir gösteri yaptı.

Törende konuşan Kırıkkale Valisi M. İlker Haktankaçmaz, “İstiklal Marşı, bir marş olmaktan öte bu milletin büyük azim, fedakarlık ve topyekun vermiş olduğu mücadelenin destansı tarihidir. Deyim yerindeyse milletimizin bir diriliş destanıdır. 1920’de Milli Mücadelenin başladığı o zor yıllarda İstiklal Marşı yazılmasıyla ilgili bir karar alınır. Özellikle de millete, o kahraman evlatlara cesaret vermek için. O çağrı sonucunda 700’den fazla şiir başvurusu olmuş ama bunların hiçbirisi İstiklal Marşı olmaya layık görülmemiş. İstiklal Marşı’nın her kelimesini özümseyerek okumak, her defasında yeniden anlamak gerekir ama Mehmet Akif’i de tanımak lazım. Onu ancak eserleriyle anlayabiliriz. O bir dava ve aksiyon adamıydı. ‘Allah bu devlete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyecek kadar vatanperver, tarihini bilen bir insandır.” şeklinde konuştu.

Edebiyatın Türk kültüründeki yerine dikkat Kırıkkale İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, “Bizim insanımız, bizim milletimiz, bütün hayatını, acısını, sevgisini, coşkusunu, ayrılıklarını, göçlerini hep şiir ve müzikle ifade etmiştir. Bu Orta Asya’dan beri 2 bin yıldır böyle sürer. Milyonlarca mısralar şiirler yazmışlardır ve bunları sazıyla, sözüyle dinlemişlerdir. Böyle bir milletin elbette İstiklal Marşı’nın olmaması düşünülemezdi. İstiklal Marş, milletimizin bağımsızlığının ve sonsuza kadar yaşama azminin göstergesidir.” dedi.

Kaynak: İHA