'Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım Ve Hospis Kongresi'

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin öncülüğünde, Hekim Hakları Derneği'nin katkılarıyla düzenlenen kongrede, hastaların yaşamlarının son günlerini tıbbi ve manevi açıdan nasıl daha kaliteli geçirebilecekleri ele alındı.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nin öncülüğünde, Hekim Hakları Derneği'nin katkılarıyla, hastaların yaşamlarının son günlerini tıbbi ve manevi açıdan nasıl daha kaliteli geçirebileceklerinin ele alındığı "Uluslararası Katılımlı Palyatif Bakım ve Hospis Kongresi" düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 3 gün süren kongreye, yurt dışından ve yurt içinden akademisyenler, hekimler, hemşireler, eczacılar, sağlık profesyonelleri, manevi destek vericiler, sosyal çalışmacılar ve gönüllüler katıldı.

Kongrede, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi ve Tıp Fakültesi Hastanesi Palyatif Bakım Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adem Akçakaya, palyatif bakıma ve hospislere Türkiye'de daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Palyatif bakımın, hastanın ve hasta yakınlarının fizyolojik, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerinin karşılanmasını kapsayan bir süreç olduğunu belirten Akçakaya, "Hospis ise yaşamının son döneminde bulunan hastaların ölüm sürecini huzur ve yüksek bir yaşam kalitesiyle geçirmelerini ve ailelerine destek vermeyi içermektedir. Bu insani hizmetlerin yetkin, insan odaklı, sağlıklı iletişim kurabilen ve manevi değerleri önemseyen uzmanlar tarafından verilmesi büyük önem taşımaktadır." ifadelerini kullandı.

Akçakaya, Türkiye'de son zamanlarda palyatif bakımın yoğun bir şekilde ilgi görmeye ve bu doğrultuda kurumların oluşmaya başladığına vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Fakat hospis konusunda eksiklerimiz bulunmaktadır. Bunun nedeni ise kültürümüzden kaynaklanan hastanın son anına kadar eşlik etme durumudur. Fakat özellikle ailesel yönden sıkıntı çeken, mağdur olan kimsesiz hastaların hospis yapılanmasına ihtiyacı olduğunu görmekteyiz. Palyatif bakım merkezlerine önyargılı davranılmaması ve son dönem hastaların profesyonel anlamda destek görmesi gerekiyor. Palyatif bakım ve hospisi iyi eğitilmiş ve etkin bir ekiple yapmak gerekmektedir."

Türkiye'de sağlık çalışanlarının bu anlamda eğitilmesine ihtiyaç olduğuna işaret eden Akçakaya, "Mağdur olmuş, son dönemine gelmiş insanların nasıl bakılacağını ve nasıl ağrısının dindirileceğini bilmemiz gerekiyor. Bunu hastane ortamında yaptıktan sonra evlerine göndermelerini amaçlıyoruz. Çünkü kişilerin ölüm esnasında yakınlarıyla, eşleriyle, dostlarıyla yakınlaşarak bu dünyadan ayrılmasını sağlamamız gerekiyor. Biz buna güzel ölüm diyoruz. Bütün sorumluluklarını yerine getirmiş, etrafındaki sevdikleriyle vedalaşmış, yapılabileceklerini vasiyet etmiş, ağrılarından kurtulmuş bir vaziyette güzel ölüm gerçekleşmiş olur ve huzur içinde ölüm beklenir. Bu yüzden bizim kültürümüzde olan vakıf anlayışının bu alana eğilip, gönüllülerden oluşan bir hareketle palyatif alanında gerçekleştirilen ilerlemelerin hospis alanında da gelişmesini ümit ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA