'Sülükler Birçok Hastalığın Tedavisinde Kullanılıyor'

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sağlam: 'Tıbbi sülükler bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor'

Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Naim Sağlam, "Tıbbi sülükler bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor." dedi.

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesinde düzenlenen "Geçmişten Günümüze Tıbbi Sülük Tedavisi ve Yetiştiricilik Teknikleri" konferansında Prof. Sağlam, dünyada sadece Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşadığı bilinen ve tüm tıbbi sülüklerin atası durumunda olan Hirudo Sulukii ismini verdikleri tıbbi sülüğün tanıtımını yaptı.

Sağlam, Bingöl'de su ürünlerine yatırımları yapılması durumunda bölgede yılda 28 bin ton balık üretilebileceğini işaret ederek, buna ek olarak tıbbi sülük yetiştiriciliği yapılabileceğini kaydetti.

Tıbbi sülük kullanımının 2 bin 500 yıl öncesine dayandığını vurgulayan Sağlam, "2014 yılında Sağlık Bakanlığımız tarafından çıkarılmış olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği çerçevesinde de ülkemizde yasal statüye kavuşmuştur. Tıbbi sülükler bugün birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Özellikle kan sirkülasyonunun sağlanması ve mikro cerrahi operasyonlar sonrası doku onarımları için de kullanılıyor." diye konuştu.

Doğadan toplanan ve kaynağı belli olmayan tıbbi sülüklerin kullanılmaması konusunda uyarı yapan Sağlam, şunları kaydetti:

"Sülük yetiştiriciliği için toprak havuzların özel olarak hazırlanması, kapalı laboratuvar ortamlarının bulunması ve sülüklerin steril edilmesi gerekiyor. Sülük yetiştiriciliği tesisinde sülüklerin beslenmesi için kullanılacak olan kanın mutlaka sağlık kontrolünden geçmiş ve ruhsatlı kesimhanede kesimi yapılmış hayvanlardan temin edilerek kullanılması gerekir."

Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ulupınar da gölet ve akarsu kaynakları dikkate alındığında su ürünleri açısından Bingöl'de büyük yatırım imkanlarına sahip olduğunu söyledi.

Ulupınar, "Sadece alabalık yetiştiriciliği dikkate alındığında dahi Bingöl'deki akarsuları ve göllerde 200 milyon liralık yatırım imkanı doğabilir. Hatta diğer illerdeki baraj göllerine göre daha avantajlı ve karlı yatırımlar yapılabilir." dedi.
Kaynak: AA