Macar Hükümetinden BM Karşıtı Kampanya

Macar hükümeti, sığınmacı krizinin çözümü için taslak hazırlayan BM'ye tepki gösterip kampanya başlattı.

Macar Hükümetinden BM Karşıtı Kampanya
Birleşmiş Milletlerin (BM) sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağa tepki gösteren Macaristan hükümeti, ''Macaristan karar veriyor BM değil'' isimli kampanya başlattı.

Sığınmacı krizindeki sert tutumuyla bilinen Macaristan hükümeti, BM'nin sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağın Macaristan'ın çıkarlarına ters olduğunu belirterek, ülke genelinde kampanya başlattı.

Hükümet tarafından hazırlanan kampanyada, ''BM sürekli göçmen kabul etmemizi istiyor. Macaristan karar veriyor BM değil.'', ''BM sığınmacıların önünde duran tel örgüyü yıkmamızı istiyor. Macaristan karar veriyor BM değil.'' gibi ifadeler yer alıyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, BM'nin sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağın Macar asıllı Amerikalı iş adamı George Soros'un ''planı'' ile birebir benzerlik gösterdiğini de iddia ederek, ''BM'nin göç taslağı sanki Soros planından kopyalanmış. Göç taslağının açıklanmasından sonra hükümet söz konusu doküman ile ilgilenecek. Görüşmelerden çekilip çekilmeme kararını daha sonra verecek.'' şeklinde konuşmuştu.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ise 25 Ocak'ta yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in göçe destek verdiğini iddia edip, ''BM Genel Sekreteri, hükümetlerin göçü desteklemesini istiyor ama biz bunu reddediyoruz. Macar hükümeti, göçün kötü ve tehlikeli olduğunu düşünüyor.'' diye konuşmuştu.

BM'nin sığınmacı krizinin çözümü için hazırladığı taslağın Macaristan'ın istediği şekilde değiştirilmediği takdirde ülkesinin görüşmelerden çekileceğini de belirten Szijjarto, ''New York deklarasyonu ve Genel Sekreterin açıklamaları Macaristan'ın duruşu ve çıkarlarına ters. Çünkü onlar göçü iyi ve durdurulamaz bir şey gibi gösteriyor. Macaristan ise göçü iyi ve durdurulamaz olarak görmüyor. Bilakis ciddi güvenlik riski olarak değerlendiriyor.'' açıklamasını yapmıştı.

- Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak amacıyla Sırbistan ve Hırvatistan sınırlarına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.

Parlamentoda geçen yıl kabul edilen yasayla aralarında çocukların da olduğu sığınmacıların, iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda tutulması zorunlu kılınmış, ülke genelinde yakalanan sığınmacıların ise tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacağı duyurulmuştu.

Sivil toplum kuruluşları ise Macar güvenlik güçlerini, ülkeye girmeye çalışan sığınmacılara şiddet uygulayarak Sırbistan'a geri göndermekle suçluyor.

Kaynak: AA