Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Etnik Çatışmalar

Ituri eyaletinde Hema ve Lendu kabileleri arasındaki etnik çatışmalarda aralık ayından bu yana 166 kişi yaşamını yitirdi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin (KDC) kuzeyindeki Ndjugu bölgesinde geçen aralık ayından bu yana süren etnik çatışmalarda 166 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Uganda sınırındaki Ituri eyaleti ordu kumandanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, Aralık 2017'den beri bu bölgede Hema ve Lendu kabileleri arasındaki çatışmalarda 12'si güvenlik görevlisi olmak üzere toplam 166 kişi yaşamını yitirdi.

Şubat ayında daha çok alevlenen çatışmalarda, bölgede 40 yerleşim yerindeki bin 700 ev ateşe verilirken, bölgeden kaçan onbinlerce kişi Uganda'ya sığındı.

Birleşmiş Milletler İstikrar Misyonu geçen hafta başkent Kinşasa'da yaptığı toplantıda, etnik çatışmalar nedeniyle endişelerini dile getirmiş, yerel milisler ve ordu birliklerinin acil olarak bölgeye konuşlandırılması çağrısında bulunmuştu.

KDC'de 2000-2006 yıllarında Hema ve Lendu kabileleri arasında etnik çatışmalar baş göstermiş, kadın ve çocuklar dahil 60 bin insan hayatını kaybetmiş, birçok yerleşim yeri ateşe verilmişti.
Kaynak: AA