Kocamaz Açıklaması 'Derdimiz Bu Kentin İmar Sorununu Çözmek'

İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, ’1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı’ ile ilgili askı süresinde yapılan itirazları ve süreci değerlendirerek, "Bu işin içine siyaset girdi. Çok üzgünüm bu konuda. Bu planın içerisinde tekrar makarayı geriye sarma düşüncesiyle organizasyon yapılması, belli numaralardan ısrarla itiraz edin diye mesaj gönderilmesi, vatandaşa matbu dilekçeler hazırlanması, itiraz edin denmesi hoş olmadı" dedi.

Kocamaz Açıklaması 'Derdimiz Bu Kentin İmar Sorununu Çözmek'
İçel Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Mart Ayı 1. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda, idare tekliflerine ait 23 ve komisyon raporlarına ait 10, gündem dışı 3 madde olmak üzere toplam 36 madde görüşüldü.

Meclis toplantısında gündeme dair konulara değinen Başkan Kocamaz, raylı sistem ihalesinin imzalanması, 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı itirazları, koordinasyon şube müdürlüklerinin kapatılması ve yaşanan su kesintileri konularında değerlendirmelerde bulunarak, İçellileri bilgilendirdi.

“Raylı sistemde hedefimiz bu yılsonuna kadar yapım ihalesine çıkmak”

Raylı sistem proje ihale sözleşmesinin geçtiğimiz günlerde imzalanması ile beraber süreçte önemli bir adımın atıldığını ifade eden Kocamaz, hedeflerinin yılsonuna kadar yapım ihalesini gerçekleştirmek olduğunu belirterek, "Raylı sistem ihalesi sonuçlandı. İhalenin sözleşmesini imzaladık. Yaklaşık 210 gün proje tamamlanma süresi var ama biz çok daha erken bitirmeyi hedefliyoruz. Biliyorsunuz bu büyük projeler devletin yatırım programına da giriyor. Dolayısıyla bizi 2018’e almadılar. Ancak projeniz tamamlandığında 2018 programına dahil edilebilir dediler. Bizde bir an evvel projeyi tamamlayacağız inşallah. Hedefimiz yıl sonuna kadar yapım ihalesini de gerçekleştirmek” ifadelerini kullandı.

“İmar planı meclis üyesi olan bütün partilerin oy birliği ile kabul edildi”

1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili askı süresinde yapılan itirazları ve süreci değerlendiren Kocamaz, planın Büyükşehir Meclisinde oy birliği ile kabul edildiğinin altını çizdi. Askı sürecinde yapılan itirazların yeniden değerlendirileceğini ifade eden Kocamaz, “İmar planı meclis üyesi olan bütün partilerin oy birliği ile kabul edildi. Bu kararı hep birlikte oybirliği ile aldık. Hatta ben yıllardır yılan hikayesine dönen bu kararın hep birlikte alınmasından dolayı sizlere teşekkür ettim. Askı süresinde elbette itirazlar olacak, bu itirazlar yeniden değerlendirilecek ve bu imar planı en az memnuniyetsizlik ile sonuçlanacak” diye konuştu.

İtirazların genelde kıyı kenar çizgisi, dere yatakları, yüksek gerilim hatları ve özel proje alanları olmak üzere dört başlık altında toplandığını söyleyen Kocamaz, yapılan tüm itirazların gerekli kurumlardan görüş alınarak tekrar değerlendirileceğini ifade etti.

“Kentimiz bütünsel dengeli ve adil bir plana kavuşmuş oldu”

İtiraz süresinde vatandaşların yanlış bilgilendirildiğini ve işin içine siyasetin girmesiyle üzücü durumların ortaya çıktığını dile getiren Kocamaz, şöyle devam etti; "Ama bu planın 15 yıldır bir türlü hayata geçirilememiş olmasının verdiği bir rahatsızlık da var. Bu işin içine siyaset girdi. Çok üzgünüm bu konuda. Bu planın içerisinde tekrar makarayı geriye sarma düşüncesiyle organizasyon yapılması, belli numaralardan ısrarla itiraz edin diye mesaj gönderilmesi, vatandaşa matbu dilekçeler hazırlanması, itiraz edin denmesi hoş olmadı. Tabi bunun içerisinde üzülerek söyleyeyim bir milletvekili dahi var. Bu üzücü bir olay. Bu planla daha önce parça parça yapılmış, birbiriyle bütünleşmeyen planlardan oluşan kentimiz bütünsel dengeli ve adil bir plana kavuşmuş oldu.”

“Bizden sonraki nesiller sağlıksız alanlarda büyümesin”

Vatandaşların evlerinin yıkılacağı düşüncesiyle endişe duyduğunu söyleyen Başkan Kocamaz, “Özel proje alanları ile ilgili olarak ise bu özel proje ve kentsel dönüşüm alanlarında vatandaş zannediyor ki, hemen evimiz yıkılacak. O bölgede belli bir sayıya ulaşılmadan kentsel dönüşüm yapılmaz. Belli bir sayıya ulaşılmadan yıkım olmaz. Biz vatandaşımız daha sağlıklı, daha güvenli, daha çevreci alanlarda yaşaması için bu planı yapıyoruz. Hepimiz belli bir yaşa gelmişiz ama bizden sonraki nesiller sağlıksız alanlarda büyümesin istiyoruz. Ben vatandaşlarımızı daha sağlıklı yerlerde yaşamaları için biraz daha duyarlı olmaya davet ediyorum” dedi.

“Bizim derdimiz bu kentin imar sorununu çözmek”

Mecbur kalmadıkça kamulaştırma yapılmayacağının altını çizen Kocamaz, “Biz kesinlikle mecbur kalmadıkça kamulaştırma yapmak istemiyoruz. Ama bir yol açılacaksa eğer orada, uygulamada yol problemi çözülemediyse ancak o şekilde kamulaştırma ihtiyacı olur. Belediye herhangi bir tesis yapacağında kamu yararı kararı alarak, yapılabilir. Biz kimsenin düşmanı değiliz. Hangi parsel kimin bilmeliyiz. Bizim

derdimiz bu kentin imar sorununu çözmek. Biz birleşelim, bütünleşelim, oturalım ve değerlendirelim. İtirazlarla ilgili mutlaka size de bilgi verilecek” diye konuştu.

Kocamaz, konuşmasında ayrıca vatandaşları doğru bilgilendirmek gerektiğini ve menfaat gözetmeksizin kentin geleceği için kararlı olunması gerektiğini ifade etti.

Kocamaz, “Herkes ağız birliği yaparsa herkes burada konuştuğu gibi vatandaşa da aynı cevabı verirse, bu imar planını hayata geçirmek, sıkıntıları, şikâyetleri, asgariye indirdikten sonra hep birlikte göğüslemek çok daha kolay olur. Ama yok bunun içerisinde birileri kendi arsalarına bakıp, ondan sonra problem çıkmayınca milleti galeyana getirerek başka yerlere matbu dilekçeler hazırlayarak, mesajlar çekerek, ortalığı karıştırma ve bunu da adi siyasetin unsuru olarak görüyorsa ona da yazıklar olsun demekten başka çaremiz yok” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA