İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97. Yıl Dönümü Kutlandı

İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. yıl dönümü münasebetiyle Hacı Muradı Veli Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından 100. Yıl Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97. Yıl Dönümü Kutlandı
Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşının okunmasından sonra günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Hacı Muradı Veli Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdür Başyardımcısı Hasan Doğan tarafından yapıldı.

Müdür Başyardımcısı Doğan, "İstiklal Savaşı’nın en karanlık günleriydi. İzmir düşmüş, Bursa ele geçirilmiş, Afyon kaybedilmiş, düşman orduları yurdumuzun her tarafını işgal etmiş. Millet fakir, millet bitkin, millet umutsuzluğa düşmüş. İşte bu karanlık günlerde bir güneş gibi doğuverdi Mehmet Akif vatan topraklarında.

Peki, kimdir Mehmet Akif? Halkın tescillediği millî bir şair, ideal bir öğretmen, cesur bir gazeteci, Türk gencine ufuklar çizen bir fikir adamı, üstün ahlak sahibi bir Millî Mücadele savaşçısı, bir gönül insanı, memleket sevdalısı bir neferdir o. Kendine has duyarlılığıyla asla yılmayan, muhteşem mısralarıyla umut aşılayan, millî ruhu harekete geçiren, adeta bir milletin tarih sahnesine yeniden çıkmasına katkıda bulunan İstiklal Marşının şairidir Akif. Mehmet Akif sadece usta bir şair değil, aynı zamanda toplumun sorunlarını dert edinen bir dava adamıdır. Gücünü inandığı ve bağlandığı değerlerden alan Akif in en büyük hassasiyeti, din-millet ve vatan kavramlarıdır. Akif in düşünce dünyasında İslam dini merkezi bir konuma sahiptir. Hatta milliyetçilik anlayışını da bu temel üzerine kurmuştur. Ona göre millet İslam toplumudur. Bütün mücadelesi tek bir millet olarak gördüğü İslam toplumunda birlik ve beraberliği tesis etmektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde, ortak hafızasında ve hissiyatında İstiklal Marşı vardır. İstiklal Marşı parçalanmış, darmadağın olmak üzere olan bir milletin yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır. İstiklal Marşı, Mustafa Kemal’in önderliğinde Türk milletinin verdiği ölüm kalım mücadelesinin, Türk milletinin dün de, bugün de bağımsızlığa olan düşkünlüğünün, bayrak sevgisinin göstergesidir. Türk milleti tarih boyunca vatan bildiği bu topraklarda özgürce yaşamıştır ve yaşayacaktır. Bu uğurda canını seve seve feda eden şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız" İfadelerine yer verdi.

Açılış konuşmasının ardından Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un ’Atiyi Karanlık Görerek Azmi Bırakmak’ şiirini Hacı Muradı Veli Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencilerinden Nebile Zülal Altınsoy tarafından seslendirildi.

Şiir sonrasında Hacı Muradı Veli Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan ’Kurtuluşa Giden Yol’ oratoryosu sergilendi.

Düzenlenen programa Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, İl Emniyet Müdürü Saadettin Aksoy, Jandarma Komutanı Murat Bozkurt, Vali Yardımcıları, Daire Amirleri, Siyasi Parti ve STK Temsilcileri katıldı.

Kaynak: İHA