Çengelli Köyü Derneği'nden 100. Yıl Etkinliği

Çengelli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ‘Oltu Şura Devleti’ni bir tiyatro eseri olarak sahneleyecekler.

Çengelli Köyü Derneği'nden 100. Yıl Etkinliği
25 Mart Oltu’nun düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü münasebetiyle bu yıl Çengelli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği farklı bir etkinliğe hazırlanıyor. Barış Tanrıver’in yazdığı ‘Oltu Şura Devleti’ adlı tiyatro oyununu Çengelli Köylüleri sahneleyecekler.

Oltu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında İstanbul’da faaliyet gösteren Çengelli Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Oltu Şura Devletini sahneye taşımaya hazırlanıyor. Dernek tiyatro ekibi tarafından sahnelenecek ‘Oltu Şura Devleti’ adlı tiyatro oyununda Yusuf Ziyabey’i İlhami Yeşilyurt, Yasin Haşimoğlu’nu Yusuf Aydoğdu, Haşim Hoca’yı Ethem Yeşilyurt, Hasan Basri’yi Oğuzhan Yeşilyurt, Albert’i Ensar Tanrıver, Bagdoyef’i Savaş Tanrıver ve Daps Markov’u Barış Tanrıver canlandıracak.

24 Mart Cumartesi günü saat 19.30’da Darıca Adnan Menderes Kültür Merkezinde sahneye konulacak tiyatro oyunu hakkında bilgiler veren Barış Tanrıver eseri yazmak için tarihçi Prof.Dr. Erdal Aydoğan’ın kitabından yararlandığını belirterek şunları söyledi:

“Bu kahramanlık öyküsünü bir saate sığdırdığımız için bizi bağışlayın. Eserin taslağını oluşturduğumda 2 saat olarak tasarlamıştım. Fakat değerli abilerimin ilk deneyimleri olduğundan ve dar bir zamanda hazırlandığımızdan oyunun metnini kısalttım. Daha iyisini gençlerimizden bekliyoruz. Sahnenin bir başından diğer başına gitmek o kadar zordur ki, herhangi bir eylemi yaparken, tiyatro kural ilkelerini çiğnememek gerekir. Çengelli köyü tiyatro ekibinin ise daha önce oyunculuk deneyimleri olmadı ve buna rağmen provalarda harikaydılar. Onlarda ki hevesi, ecdada olan muhabbeti ve kararlılığı gördüğümden projeyi rahatlıkla sundum. Dört aylık bir zamanda 25 defa buluştuk. Her hafta birimizin evinde toplandık. Saatlerce prova yaptık. Tüm arkadaşlar işten eve geldiklerinde, istirahat saatlerinden feragat ettiler ve heyecanla hazırlandılar. Nasıl olduğuna ise izledikten sonra siz değerli izleyiciler karar verecek. İyi seyirler.”
Kaynak: İHA