Anadolu Üniversitesinde 'Metodolojik Brikolaj' Semineri

Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde “Bir Nitel Araştırma Metodu Olarak Metodolojik Brikolaj” semineri gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesinde 'Metodolojik Brikolaj' Semineri
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol Gülüm tarafından verilen eğitime çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

1980’li yıllardan itibaren kültürel araştırmalarda, eğitim bilimlerinde, beşeri ve sosyal bilimlerde uygulanan ve 2000’li yıllardan sonra kurumsallaşmaya başlayan brikolaj metodolojisinin nitel bir metodoloji olarak ötekini anlamayı temel aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Erol Gülüm, bu metodolojinin eldeki mevcut malzemelerle yeni bir şey üreten bir meslek kolu olan brikolajdan türediğini söyledi.

Nitel araştırmalarda da eldeki mevcut yöntemlerle soyut bir sonuca varıldığını ifade eden Dr. Gülüm, brikolaj metodolojisinin sınırlı imkânlarla, önceden tasarlanmayan planlarla hareket eden, eldeki unsurları herhangi bir tasarıya bağlı kalmadan kullanan, rastlantısal sonuçlarla ve elde edilen her verinin bir işe yarayacağı düşüncesiyle hareket edilen, sosyal değer yaratmanın tercih edildiği, paydaşların aktif katılım sağladığı ve açık uçlu sonuçlar elde etmeyi sağlayan bir metodoloji olduğunu belirtti.

İlk izlenimlerinin nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı geleneksel dönemde katılımcı gözlem yönteminin kullanılmasıyla ortaya çıktığını ifade eden Gülüm, “Modernist dönemde ilk defa brikolaj metodolojisi kullanılmıştı ancak bu dönemde sistematikleştirilmemişti. Bulanık türler döneminde, araştırmanın gerçekleştiği saha araştırmacı tarafından etkileniyordu ve bu yüzden de bir tek paradigmanın yeterli olmadığı düşünülüyordu. Temsil krizi döneminde, gerçeklikle temsil arasında bir kriz oluşmuştu. Buradaki krize, özellikle etnografik ve antropolojik araştırmalarda sahada deneyimlerine görüşlerine gerek duyulan kişilerin gerçek dışı davranmasının neden olduğu düşünülüyordu. Post-modern dönemde ise, yavaş yavaş nitel araştırmalarda eylem odaklılık ön plana çıktı ve görüşlerin yanında eylemlerinde önem kazandığı düşünülmeye başlandı. Bu dönemde önceki dönemlere göre pozitivist anlayıştan da uzaklaşılmıştı” şeklinde konuştu.

Seminer, brikolaj metodolojisinin kavram haritası hakkında bilgi verilmesiyle son buldu.
Kaynak: İHA