Japonya'da Deprem Ve Tsunami Faciasının Kurbanları Anıldı

Japonya'da, 11 Mart 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaşamını yitiren 18 binden fazla kişiyi anmak için tören düzenlendi.

Kyodo ajansının haberine göre, başkent Tokyo'da, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, İmparator Akihito'nun oğlu Prens Akishino ve kurban yakınlarının katıldığı resmi törende, 7 sene önceki felakette hayatlarını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Başbakan Abe, törende yaptığı konuşmada, "Aradan geçen yedi yılda felaketten etkilenen bölgenin yeniden yapılandırılmasında istikrarlı bir ilerleme kaydedildiğini görebiliyorum." dedi.

Nükleer felaketten etkilenen bölgelere daha fazla kişinin dönebilmesi için yapılacak işler olduğunu söyleyen Abe, bölgenin yeniden inşasını hızlandırma ve geçim kaynaklarının iyileştirilmesiyle ilgili farklı aşamalarda "kusursuz" destek sağlama sözü verdi.

Abe, "Hükümetin, afetler karşısında dirençli, güçlü ve dayanıklı bir ülke inşa etmek için bütüncül bir çaba göstereceğine dair söz vermek istiyorum." ifadesini kullandı.

- Japonya'da kaydedilen en büyük deprem

Japonya, 11 Mart 2011'de Oşika Yarımadası'nın 70 kilometre açığında, denizin 30 kilometre derinliğinde meydana gelen 9 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı.

Beş dakikadan uzun süre devam eden deprem, yer sarsıntılarının kaydedilmeye başladığı 1900 yılından bu yana Japonya'da meydana gelen en büyük ve dünyada oluşan en büyük dördüncü sarsıntı olarak tarihe geçmişti.

Depremin ardından Büyük Okyanusu'nda 40 metre yüksekliğinde tsunami oluşmuş ve dev dalgalar 10 kilometre kadar içeri girerek yıkıma neden olmuştu.

Deprem, Japonya'nın en büyük adalarından Honşu'nun 2,4 metre doğuya kaymasına ve dünyanın ekseninin 10 santimetre kadar değişmesine yol açmıştı.

Yılda binden fazla yer sarsıntısının kaydedildiği ve gerekli tüm önlemlerin alındığı Japonya'daki yıkım 9 büyüklüğündeki depremden değil, sonrasında oluşan tsunamiden kaynaklanmıştı.

Faciada 18 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş, 6 bin kişi yaralanmıştı. Kayıp 3 bin kişinin cesedi dahi bulunamamıştı. Japonya'nın kuzeydoğusunda 4,4 milyon hane günlerce elektriksiz kalmış, 1,5 milyon haneye de su verilememişti.

- Nükleer felaket

Deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima nükleer santralinde radyoaktif sızıntıya yol açarak Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın en büyük ikinci nükleer felaketine neden olmuştu. Üç reaktörün erimesi, radyasyon sızıntısına yol açmış ve bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.

Fukuşima'daki sızıntının tamamen kontrol altına alınıp santralin nihai olarak tasfiye edilmesinin on yıllar süreceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA