Geçmişte Tropikal İklime Sahip Olan Sivas'ta 10 Milyon Yıllık Fosil

Sivas’ta yaklaşık 20 yıl önce yapılan kazı çalışmalarında bulunan, 8 ila 10 milyon yıllık olduğu ve bir file ait olduğu düşünülen fosil kemikler dikkat çekiyor.

Geçmişte Tropikal İklime Sahip Olan Sivas'ta 10 Milyon Yıllık Fosil
Sivas Halimhanı-Hayranlı bölgesinde Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Paleontoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem ve öğrencileri yaklaşık 20 yıl önce yaptıkları kazı çalışmalarında 8 ila 10 milyon önce yaşadığı tahmin edilen bir file ait femur kemiği fosili buldu. Yapılan incelemelerde bulunan fosilin bir filin uyruk kemiği olduğu belirlendi. Erdem ve öğrencileri geçmişte tropikal bir iklime sahip olan Sivas’ta, Kangal ilçesinde de başka bir file ait fosil diş ve birçok hayvana ait fosil kemikler buldu.

Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, bulunan fosil kemiklerini Sivas’ın Hayranlı bölgesinde bulduklarını belirterek, "Gördüğünüz fosiller Sivas bölgesinin Ankara çıkışında Hayranlı bölgesinden çıkarılmış bir file ait. Kemik fosilleri. Birisi fildişi diğeri de file ait femur kemiği. 90’lı yıllarda Jeoloji Mühendisliği Paleontoloji Bölümü ekibi olarak bölgede yaptığımız kazı çalışmalarında çıkarmıştık bu fosilleri. Tabi çalışma daha sonra Kültür Bakanlığı’nın kontrolünde kazı çalışmaları olarak devam etti. Halan devam etmektedir" dedi.



"Sivas, Afrika savanlarına benziyordu"

Erdem, geçmişte Sivas’ın Afrika savanlarına benzediğini, akarsuların, nehirlerin ve küçük gölcüklerin olduğu bir yer olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 8-10 milyon yıl öncesinden bahsedebiliriz. Yani kafanızda şunu hayal etmenizi isterim. Aynı bölgede fillerin, gergedan ve zürafa gibi Anadolu coğrafyasında gözümüzün alışık olmadığı hayvanlara ait fosiller de bulundu. Ceylanlar, domuzlar ve eski atlara ait fosiller de var. Bu bize neyi gösteriyor, bundan 8-9 milyon yıl önce, diyebiliriz ki Sivas Afrika savanlarına benzeyen, akarsuları, nehirleri olan, yer yer küçük küçük gölcükleri olan tropikal iklimin gözlendiği bir alan. Bu anlamda Sivas’ı tarihsel anlamak için de bu bulgular oldukça önemli. İstiyoruz ki o örnekler bir araya getirilsin, birleştirilsin, bir gergedanı halkımız, ziyaretçilerimiz özellikle çocuklarımız gitsinler görsünler. O zaman daha çok kolay algılayacaklardır. İki tane file ait femur kemiği ve başka bir yöreden Kangal’dan çıkarılan başka bir file ait diş var. Öğrencilerimiz ile birlikte oraya gidip büyük bir heyecanla kazı çalışması yaptık. Fosiller ilgi çekici şeylerdir. Sizden önce dünyayı algılamanız için anlamanız için daha önce burada hangi canlılar yaşadı bunları algılamak için çok önemlidir" diye konuştu.

Kaynak: İHA