Biga'da 'Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi' Konferansı

Biga Sanayici ve İş Adamları Derneği (BİSİAD) tarafından "Yerelden Ulusala Türkiye Ekonomisi" konulu konferans düzenledi.

Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, TÜRKONFED olarak insan hayatının her noktasına dokunmaya çalıştıklarını, bugüne kadar 27 rapor hazırladıklarını söyledi.

En enteresan olan raporun da orta gelir tuzağı raporu olduğuna dikkati çeken Kadooğlu, "16 ilimizin 3 bin dolar gelir seviyesi var. 2 ilimizin ise 9 ila 10 bin dolar gelir seviyesi arasına sıkıştığını görebiliyoruz. Diğer tarafta 15 ilimizin İstanbul ve civarı 16 bin 500 ila 17 bin dolar gelir seviyesi var." dedi.

Ülkenin her bölgesindeki iş insanlarının, kendi bölgesini kalkındırması için teşvik edilmesi gerektiğini belirten Kadooğlu, Çanakkale ekonomisinin lokomotifinin Biga olduğunu vurgulayarak, "Tarımsal ve hayvansal üretimin toplam miktarının yüzde 50'sini üreten Biga'da tarım kolunda çalışanların ise toplam istihdam oranı yüzde 36,3 ile Türkiye ortalamasının üzerindedir. Tarım ve hayvancılık üzerine önemli bir sanayileşme gerçekleştiren Biga, Çanakkale'nin alt endekslerinde ise önemli bir sıçrama geliştirmesinin destekçisi olmuştur. Çanakkale'nin sıkıntılı olduğu endeks ise kamu yatırımlarından alınan pay, kişi başına kredi ve dış ticaret verileriyle hesaplanan makroekonomik alanda görülmektedir." diye konuştu.

Kadooğlu, Türkiye'deki şirketlerin yüzde 98'inin KOBİ'lerden oluştuğunu hatırlatarak, "Teknolojiyle üretim yapan şirket sayısı ne yazık ki yüzde 7. Bu çok düşük bir rakam. Çünkü artık rekabet, küçük balığı büyük balığın yuttuğu dönem değil. Artık hızlı balığın yavaş giden balığı yediği dönemi yaşıyoruz. Bizim artık hızlı hareket ediyor olmamız lazım. Eğer biz bu hızı, dijitalleşmeyi yakalayabilirsek inanın çok kısa bir zaman içinde Avrupa'daki sanayideki gelişme farklılığını yakalayabilir ve önde olan bir ülke olabileceğimizi düşünüyorum." açıklamasında bulundu.

Konferans sonunda BİSİAD Başkanı Zekai Baş, Kadooğlu'na kıspet hediye etti.

Konferansa, Güney Marmara Sanayici ve İş Dünyası (GÜNMARSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, Çanakkale Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Akarsu, Balıkesir Sanayici ve İş Adamları Derneği (BASİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Bekki, Bandırma Sanayici ve İş Adamları Derneği (BANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Mirap, Kaymakam Mustafa Can ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan ile iş adamları katıldı.

Kaynak: AA