Bakan Arslan, Sertavul Tüneli Ve Medreselik Viyadüğü'nün Temelini Attı

5 sene içerisinde bu kadar tüneli bitirdiğimizde 80 yılda 50 kilometre bitirebilen ülkeden 5 yılda bunun 9 mislini bitiren bir ülke haline getiriyoruz" dedi.

Bakan Arslan, Sertavul Tüneli Ve Medreselik Viyadüğü'nün Temelini Attı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Karaman-Mersi Karayolu üzerindeki Sertavul geçidine yapılacak olan Sertavul Tüneli ve Medreselik Viyadüğü’nün temel atma törenine katıldı.

Töreninde konuşan Bakan Arslan, 3 bin 250 metrelik Bolu Dağı Tüneli’nde Türkiye’nin 19 sene oyalandığını belirterek, "19 senenin sonunda AK Parti hükümetleriyle Bolu Dağı Tüneli’ni bitirebildik. Ama Allah’a şükürler olsun, AK Parti iktidarlarıyla öyle bir noktaya geldik ki artık bizim için 3 bin 250 metrelik bir tüneli bitirmek hiç de zor değil. Bunu sizlerde biliyorsunuz. Türkiye’nin her yerinde bitirdiğimiz tünelleri kullananlarda biliyor. Bu ülke 80 yılda 50 kilometre tünel yapabilmişti. AK Parti iktidarları ile birlikte 15 yılda bitirdiğimiz tünel uzunluğu 389 kilometre. 80 yılda 50 kilometre, 15 yılda 389 kilometre. Şuanda çalıştığımız 158 tane tünelin ki bu tünelde dahil uzunlukları 438 kilometre. İnşallah 4-5 sene içerisinde bu kadar tüneli bitirdiğimizde 80 yılda 50 kilometre bitirebilen ülkeden 5 yılda bunun 9 mislini bitiren bir ülke haline getiriyoruz. Bu bizim içinde, sizler içinde önemli. Sadece bu değil bu vesileyle biz 15 yıldır Türkiye’nin her yerinde halka hizmeti hakka hizmet bilerek birçok proje yaptık, birçok bölünmüş yol yaptık. Ülkede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol varken bugün 26 bin kilometre bölünmüş yolumuz var. Ülkeyi Doğudan Batıya birçok ana koridorla bağladığımız gibi Kuzey’den Güneye de 18 farklı koridorla bağlıyoruz. İşte o koridorlardan biri Karadeniz üzerinden gelip karaman üzerinden İçel’e orayı da Akdeniz’e bağlayan önemli bir koridor. Bu anlamda Karaman önemli bir görev ifa ediyor" dedi.



"Karaman’ın 1 milyar doları kısa sürede yakalaması ve artık onun üzerinde hedefler ortaya koyması lazım"

Karaman’ın 40 milyon dolar ihracattan 322 milyon dolar ihracat yapabilen bir il haline geldiğini kaydeden Bakan Arslan, "Bu rakamlar önemli. Bu rakamlar neyin göstergesi? Bu rakamlar Karaman’ın ürettiğinin göstergesi. Bu rakamlar Karaman’ın bu ülkenin ekonomisine, büyümesine katma değer olarak destek verdiğinin göstergesi ve bu rakamlar Karaman’da insanımıza iş, aş, istihdam anlamına geliyor. Bu rakamlar aynı zamanda ihracatımızın büyüyerek ülkemizin büyümesi anlamına geliyor. Hedefleri koyduk. Daha önce Cumhurbaşkanımızda söylemişti, ben de özelikle ifade ettim. Karaman’ın 1 milyar doları kısa sürede yakalaması ve artık onun üzerinde hedefler ortaya koyması lazım. Kesinlikle ’40 milyondan 322 milyon dolara geldim, bu bana yeter’ dememesi lazım. Çünkü Karaman çok önemli bir kavşak, transit anlamda da çok önemli bir koridorun başkenti. İşte biz bunun bilincinde olarak Karaman’ın da daha fazla erişebilmesi, daha fazla ulaşabilmesi olarak 15 yıldır Cumhurbaşkanımızın riyasetinde AK Parti hükümetleri olarak çok destek verdik. İnşallah bundan sonra da bu desteğimizi devam ettireceğiz. Çünkü biz biliyoruz ki bu desteğimiz Karamanlının yaşam konforunun, kalitesinin artması Karaman’ın seyahat konforunun artması anlamına geldiği gibi ülkemizin de büyümesi anlamına geliyor. Onun için Karaman’ın etrafında bir çok proje yaptığımız gibi bu projeyi de yapıyoruz. Sertavul Tüneli az önce kışın yaklaşık bir ay sisten dolayı göz gözü görmeyen bir kavşağı, geçidi inşallah kesintisiz bir şekilde tünelle geçebilir bir hale getiriyoruz. Bu bizim için önemli. Sadece bin 650 rakımlık o geçit vermez yolu tünellerle inşallah çift bölünmüş yolla kesintisiz hale getirmiş olacağız. Yine bunun yanı sıra 298 metrelik bir viyadük yapıyoruz ki bu tünelin uzunluğu 3 bin 300 metre, düşünün biz 20 yıl boyunca ülkede 3 bin 250 metrelik Bolu Dağı tünelini konuştuk. Ama sadece Karaman’da, Sertavul’da 3 bin 300 metrelik bir tüneli yapacağız. Bu tünelin sözleşmesine göre bitim süresi yaklaşık 3 yıl. Ama milletvekillerimizle de konuştuk, vali beyle de, genel müdürümüzle de Karamanlıların bugüne kadar çektikleri bu çilenin daha fazla uzamaması adına onlara 2 sene sonra inşallah bölge müdürüm burayı bitireceğiz ve inşallah hizmete sunmuş olacağız. Tünelin yanı sıra 6 kilometrenin üzerinde bölünmüş yolda bu işin kapsamında yapılmış olacak. Bunu da çok çok önemsiyoruz. Karaman’ın endüstrisi, sanayisi için önemsiyoruz. Karamanlının erişimi için önemsiyoruz ama Karaman bu bölgelerde kültür başkentliği yapmış, Türkiye’nin başkentliğini yapmış, kaynağını yapmış ve turizm anlamında da bir çok değere sahip. O Yüzden Karaman turizmininde daha fazla gün yüzüne çıkabilmesi Karamanlının daha fazla turist ağırlayabilmesi içinde bu önemli" diye konuştu.



"Bakanlık olarak Karaman’da yaptığımız yatırımların bedeli 1 milyar 813 milyon Türk lirası"

Yapılanların bunlarla sınırlı kalmadığını aktaran Bakan Arslan konuşmasına şöyle devam etti:

"Karaman madem ki stratejik bir noktada, transit ulaştırma noktaları üzerinde bir yer o zaman Karaman’ı sadece bölünmüş yollarla değil aynı zamanda hızlı trenle tanışması gerektiğini biliyorduk. Onun da adımını attık. Bakanlık olarak bugüne kadar Karaman’da yaptığımız yatırımların bedeli 1 milyar 813 milyon Türk Lirası. AK Parti’den önce IMF kapılarında özellikle 100 milyon lira, 200 milyon lira borç bulabilmek için dilenen el pençe divan duran bir Türkiye’den geldiğimiz noktayı düşünürseniz bu paranın ne kadar önemli olduğunu hak verirsiniz bize. 1 milyar 813 milyon lira elbette ki Karaman’a, Karamanlıya helali hoş olsun. Devam eden projelerimizi düşünürseniz bu rakamı biz inşallah çok daha yükselteceğiz, çok daha ileriye taşımış olacağız. Demiryolu projeleri, kara yolu projeleri, havayolu projesi, lojistik merkez bunları üs üste koyarsanız sadece bizim bakanlığın birkaç yıl içerisinde yapacağı yatırım bunun neredeyse 10 katına çıkacak. Yine Karaman’a, Karamanlılara helali hoş olsun. 80 yılda bu ilde yapılan bölünmüş yol miktarı 19 kilometre ve AK Parti hükümetleri ile birlikte 15 yılda biz bunu 160 kilometreye çıkardık. Bu çok önemli bir rakam. Yine hiç sıcak asfalt yokken 255 kilometre sıcak asfalt yapmış bulunmaktayız. Karaman’da biz 12 yılda 16 tanede 15 tane olan köprü sayısını 21’e çıkarmış durumdayız. Konya-Karaman yolu adeta bir çile yolu iken bölünmüş yol haline getirdik. Bu çok önemli... Karaman-İçel yolu bölünmüş yol haline geldi. Elbette ki sizler için önemli projeydi. Karaman-Ayrancı-Ereğli yolu sıcak asfalt bölünmüş olarak hizmete verildi.

Bunu da çok önemsiyoruz."

"AK Parti iktidarı ile sadece Karaman’ı değil Türkiye’nin kaderini değiştirmeye başladı"

Karaman Milletvekili Recep Konuk da yaptığı konuşmada, "Anadolu’nun o zenginliğinin özellikle büyük bir hareketin güneyle buluşmamızdaki engelleri kaldırmada çok önemli bir badireyi atlatarak önümüzdeki yıllarda sonlandırmış olacağız. AK Parti iktidarı ile sadece Karaman’ı değil Türkiye’nin kaderini değiştirmeye başladı.

Bununda temel esprisi bugüne kadar partilerimizin maalesef alışkınlıkları ve hastalıkları olma kendi içerisinde ki mücadeleyi şeflik iktidarı yerine hizmet iktidarının öngören ve ülkenin hizmetini öncelik eden anlayışın Türkiye’ye parti olarak yerleştirilmesi yer alması vardır. Bu anlamda başta Cumhurbaşkanımıza sonsuz müteşekkiriz. Bu anlayış ve algı ile işte kalkınan büyüyen son 15 yılda 3 katı büyümesi ile dünyaya örnek bir devleti, ülkeyi hep birlikte var ediyoruz, var etmeye devam edeceğiz. Tabi Karaman bilindiği gibi veya Anadolu bilindiği gibi bozkırın kendisine biçtiği o mahpus talihi bir talihsizlik olarak görmüştür. Bunun değişim ve dönüşümüyle ilgili de önemli hamleleri başlatmıştır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Sertavul Tüneli ve Medreselik Viyadüğünün temeli Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile protokol üyeleri tarafından atıldı.

Törene, Karaman Valisi Fahri Meral, AK Parti Karaman Milletvekilleri Recep Konul ve Recep Şeker, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan ile davetliler katıldı.

Temel atma töreninin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, beraberindekilerle birlikte bu yıl hizmete açılması düşünülen Karaman-Konya Hızlı Tren hattındaki çalışmalarını incelemek üzere Karaman Tren Garına geçti. Burada Hızlı Tren için yapılan yolcu peronlarını inceleyen Bakan Arslan, daha sonra DMO treniyle hattı incelemek üzere Karaman’dan Konya’ya gitti.
Kaynak: İHA