Suriyeli Astronottan, Zeytin Dalı Harekâtı'na Destek

Türkiye’de yaşayan Suriyeli Astronot Muhammed Ahmed Faris, Ali Kuşçu Uzay Evini ziyaret etti.

Suriyeli Astronottan, Zeytin Dalı Harekâtı'na Destek
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın çocuklara ve gençlere yönelik hizmetlerinden biri olan Ali Kuşçu Uzay Evi,ziyaretçilerine kapılarını açmaya devam ediyor. Türkiye’de yaşayan Suriyeli Astronot Muhammed Ahmed Farisde Ali Kuşçu Uzay Evini ziyaret eden isimlerinden biri oldu.

5 yıl önce Esed’in zulmünden kaçıp Türkiye’ye gelen Muhammed Ahmed Faris, savaşçı pilot olarak görev yaptığını ve gök bilime çok meraklı olduğunu belirterek, Sovyetler Birliği ile Suriye arasındaki iş birliği kapsamında 4 Rus kozmonot ile uzaya giden ilk Suriyeli astronot olduğunu söyledi.



Yurt dışından gelen bütün teklifleri reddettiğini belirten Suriyeli Astronot Muhammed Ahmed Faris, "Türkiye’de kendimi sizden biri gibi hissediyorum" dedi.

Suriyeli Astronot Muhammed Ahmed Faris sözlerine şöyle devam etti: "Öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bizi bağırlarına bastığı için çok teşekkür ediyorum. Türkiye, karşılıksız olarak bu iyiliği yapan tek ülkedir".

31 yıl önce 24 kişilik ekibi ile uzaya çıkan Suriyeli kozmonot Muhammed Ahmed Faris o günleri şöyle anlattı: "1987 yılında Rus ekibiyle uzaya çıktık. Benim amacım, birşeyler öğrenmek ve ilim sahibi olmaktı. Yerküreyi uzaktan gördüğüm zaman çok mutlu olmuştum".

Çok önemli bilimsel çalışmalara imza da atan kozmonot Muhammed Ahmed Faris, Suriye’deki savaş sebebiyle 5 yıl önce Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldığını dile getirerek, Türkiye’nin kendi vatanı gibi olduğunu ve çok rahat ettiğini de sözlerine ekledi.

Zeytin Dalı Harekâtı’na destek

Suriye’nin Afrin kentindeki terör örgütlerine yönelik başlatılan ’Zeytin Dalı Harekâtı’ hakkında da konuşan Muhammed Ahmed Faris, "Türk ordusunun operasyonunu destekliyorum. Çünkü oradaki Kürt halkının özgürlükleri, tamamen PKK/PYD tarafından ellerinden alınmış durumda. Türk ordusunun orada yapmış olduğu operasyon, tamamen barışa yönelik ve oradaki halkın topraklarını dönmesini amaçlayan bir harekat" dedi.



Ali Kuşçu Uzay Evi

Alibeyköy Osmanlı Park içerisinde bulunan kendi enerjisini üretebilen "Yeşil Bina"da hizmet vermekte olan Ali Kuşçu Uzay Evi’nde eğitimler ücretsiz olup haftanın her günü 09.00 - 17.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Ali Kuşçu Uzay Evi programı öğrencilerden ve gençlerden yoğun ilgi görürken, Haziran 2018 sonuna kadar kayıtlar dolu ve yaklaşık 6 bin öğrenci planlama sırasında. 70 tane okuldan toplam 13 bin öğrenci de kayıt için sıra bekliyor. Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın’ın “İnsana Yatırım” hedefiyle çocuklara ve gençlere yönelik hizmetlerinden biri olan Ali Kuşçu Uzay Evi, 2014 yılı Kasım ayında hizmete girdi.

35 binden fazla öğrenciye hizmet

Kurulduğu günden bu yana, “5-25 Yaş Arası Simurg Yaygın Eğitim Programı” kapsamında 35 binden fazla öğrenciye hizmet vermiş, bu başarısıyla Marmara Belediyeler Birliği’nin düzenlediği Altın Karınca Yarışması’nda "Kültür ve Sanat" proje kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Uzay evine adı verilen, dünya astronomi tarihinin en kıymetli bilim insanlarından biri olan ve en önemli eserlerini Osmanlı İmparatorluğu topraklarında yazmış olan Ali Kuşçu (Ali Alaaddin bin Muhammed: 1403 - 1474) bir astronom, matematikçi ve dil bilimcidir.
Kaynak: İHA