Paris'te 'Türkiye'de Caz' Belgeseli İzleyicilerle Buluştu

Caz müziği ve sanatçılarının Türkiye'deki durumunu, gelişim evreleri ve etkileşimlerini konu alan Batu Akyol'un yönettiği 'Türkiye'de Caz' adlı belgesel Paris'te gösterildi.

Fransa'nın başkenti Paris'te, Batu Akyol'un yönettiği "Türkiye'de Caz" adlı belgesel izleyicilerin beğenisine sunuldu.

Paris Yunus Emre Enstitüsü (YEE) organizasyonuyla izleyiciyle buluşan, Batu Akyol'un yönettiği belgesel gösterimine çok sayıda Fransız sanatsever katıldı.

Belgesel, caz müziği ve müzisyenlerinin Türkiye'deki durumunu, gelişim evreleri ve etkileşimlerini ülkenin tarihiyle paralel olarak yansıtıyor.

Paris YEE Müdürü Dr. Ahmed Bakcan, açılış konuşmasında, bu belgeseli Paris'teki cazseverlerle buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Nice Üniversitesinde müzik profesörü Sami Sadak ise törende müziğin ve cazın tarihi ile Türkiye'deki durumu hakkında bilgi verdi.

Sadak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fransızların Türk klasik müziği hakkında fikir sahibi olduğunu ancak Türk caz müziğinin köklü olduğunu bilmediklerini söyledi.

Fransızlara Türkiye'deki caz müziğin tarihini anlatan bu belgeseli izlettirmenin önemli bir fırsat olduğunu belirten Sadak, Türk caz sanatçıların Fransa'ya gelip konser vermelerinin bu müzik türünü yaymak adına yararlı olacağına inandığını ifade etti.

Sadak, Türkiye'deki caz müziği sanatçılarının Fransa'dakilere göre çok daha yaratıcı olduğunu sözlerine ekledi.

Batu Akyol'un yönettiği "Türkiye'de Caz" adlı belgesel uluslararası birçok ödül almıştı.
Kaynak: AA