Karşıyaka'da 'Engelsiz Sinema' Buluşmaları

Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü, ‘Sesli Betimleme Sinema Günleri’ kapsamında ikinci gösterimi 15 Mart’ta gerçekleştirecek. Sesli Betimleme Derneği’nin (SEBEDER) katkılarıyla; ‘Ölü Ozanlar Derneği’ görme engelli sinemaseverlerle buluşacak.

Karşıyaka'da 'Engelsiz Sinema' Buluşmaları
Karşıyaka Belediyesi, İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü ve Sesli Betimleme Derneği, “Bu sesi görün” sloganıyla, görme engelli bireylere kesintisiz sinema keyfi yaşatıyor. Dedemin İnsanları ile başlayan Sesli Betimleme Sinema Günleri’nde bu kez konukları dünya sinemasının klasikleşmiş yapıtlarından Ölü Ozanlar Derneği bekliyor. Çarşı Kültür Merkezi’nde 15 Mart Perşembe saat 14.00’te yapılacak gösterim için, (0232) 483 38 46 / 126 numaralı telefondan katılım talebi iletilebiliyor.

“Engel tanımıyoruz”

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar “Görme engeli olan bir kişinin günlük hayatta her zaman sesli betimleme ile film izleme şansı ne yazık ki yok. Hayata geçirdiğimiz projeyle, görme engelli bireylere bu imkanı sunmak istedik. İlki yoğun katılımla gerçekleşen Sesli Betimleme Sinema Günlerimizin ikincisi 15 Mart’ta, üçüncüsü de 13 Nisan’da yapılacak. Yaşama, sanata ve mutluluğa engel tanımayan yurttaşlarımızı bekliyoruz” dedi.

Sesli betimleme

Sesli betimleme; filmin kilit noktası olan çevre, mekân, kişi ya da objeye dair özelliklerin, diyalogsuz sahnelerin sesle aktarılmadır. Uygulamada anlatıcı ses, ortamı ve oyuncuları ayrıntılarıyla tasvir eder. Böylece görme engelli bireylerin filme ilişkin bilgilere ayrıntılı şekilde sahip olması ve kesintisiz olarak takip edebilmesi sağlanır.
Kaynak: İHA