Eskimeyen Yeşilçam Filmleri, Yeniden Beyaz Perdede

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, genç kuşakların da tıpkı anne-babaları gibi Yeşilçam’ın eskimeyen filmlerini sinema salonunda sayretme keyfini yaşayabilmeleri amacıyla “Yeşilçam Film Günleri” düzenliyor.

Eskimeyen Yeşilçam Filmleri, Yeniden Beyaz Perdede
Eskimeyen Yeşilçam filmleri, yenilenmiş yüksek çözünürlüklü halleri ile yeniden Yeşilçam’ın kalbi olan Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması’nda Mart ayı boyunca her Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri seyirci ile buluşacak.

Gösterimlerde Ertem Eğilmez’in Hababam Sınıfı (1975, 1976, 1977) serisinin yanı sıra Neşeli Günler (Orhan Aksoy, 1978), Tosun Paşa (Kartal Tibet, 1976), Bizim Aile (Ergin Orbey, 1975), Mavi Boncuk (Ertem Eğilmez, 1974), Aile Şerefi (Orhan Aksoy, 1976) ve Süt Kardeşler (Ertem Eğilmez, 1976) adlı filmler yüksek çözünürlükte temizlenmiş kopyalarla seyirci karşısına çıkacak. Türk sinema tarihi içerisinde birer efsane olmuş bu filmler sinemada pırıl pırıl renklerle, kaçırılan kimi detayları daha “net” görülerek izlenebilecek.

Yeşilçam Film Günleri Neşeli Günler ve Tosun Paşa ile başladı.

14 Mart’ta ise kendi tarifleriyle bir “İstanbul müziği” topluluğu olan İncesaz’ın vereceği “Yeşilçam Şarkıları” başlıklı konser ile gala yapılacak. Yeşilçam filmlerindeki kimi zaman ağlatan, kimi zaman neşelendiren film müzikleri İncesaz Topluluğu tarafından canlı olarak seslendirilecek. Sahnede film müzikleri canlı olarak icra edilirken fonda o filmlerin görüntüleri beyazperdeye yansıyacak.

Kültür A.Ş. Genel Müdürü Kemal Kaptaner, göre projenin çıkış noktasının gençler olduğunu belirterek, "Yesilçam’ın en popüler olduğu sinema salonlarında izlendiği dönemi tekrar hatırlatalım istedik. "Gençler şu a bizim programda izleteceğimiz birçok filmi habamam sınıfı olsun bunları çoğunlukla tv’de izlediler. Biz dedik ki bunları salonlarda izlesinler ve özellikle tarihi Atlas sinemasında dolayısıyla salonda izleme keyfini yaşasınlar. Fikir oradan çıktı" dedi.

Kaptaner, "Hepsini izledim bunların, şimdi daha büyük zevkle izleyeceğim seyrederken bile kelimeleri birebir biliyorum hareketleri biliyorum. Sanki ilk defa izliyormuşum gibi duygulandım. Çok gizli detayları hep tv’de kaçırıyormuşuz mimikler jestler çok daha farklı sinema perdesinde" dedi.

Öğretmen, öğrenci, polis, asker, engelli, 16 yaş altı, 65 yaş üstü olanlar “Yeşilçam Film Günleri” gösterimlerine ücretsiz olarak katılabilecek.
Kaynak: İHA