'Tarsus Humusu' Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı

İçel’in Tarsus ilçesine özgü olan humus yemeği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

'Tarsus Humusu' Coğrafi İşaret Tescil Belgesi Aldı
Türk Patent ve Marka Kurumunda gerçekleşen programda konuşan Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus humusunun artık kentin tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi.

Şu ana kadar belediye olarak Tarsus şalgamı ve Tarsus yayla bandırmasının belgelerini aldıklarını belirten Can, "Humusun da alınması gerçekten önemli. Bundan sonra da Tarsus lahmacunu ve Tarsus kebabının patentinin alınması için çalışmalar yapıyoruz. Ben, humus konusunda emek harcayan herkese bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum. Tarsus, Türkiye’de ilklerin şehridir. Nüfusu ile birçok ilden büyük, muazzam zenginlikleri bağrında barındırmaktadır. Ben ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı Tarsus’u gelip görmeye, tarihi ve doğal güzelliklerini gezmeye ve en önemlisi de bu lezzetlerimizi tatmaya davet ediyorum” dedi.

MHP İçel Milletvekili Baki Şimşek, Tarsus’un eşsiz lezzeti olan humusun tescillenmiş olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “Bizim çocukluk yıllarımızda şehirlerarası otobüslerde yolculuk yapanlar, humus yemek için Tarsus’ta mola verirlerdi. Umarım, bu tanıtımlarla beraber humusumuza olan ilgi bundan sonra daha da artar. Tarsus, doğal ve tarihi güzellikleriyle, yemekleriyle zaten bir değer Bizim yapmamız gereken bu değeri daha iyi şekilde tanıtabilmektir. Bugün yeni oluşturulan kentlerde bu değerleri göremiyorsunuz. Fakat Tarsus’ta bir yer tarif ettiğinizde o bölgede bulunan bir humusçu veya bir lokanta üzerinden tarif yapılır. Bu da kent kültürünün ne kadar derinlerde olduğunun kanıtıdır. Tarsus şehir merkezi de bahsettiğimiz bu kültürü halen yaşatabilmektedir” şeklinde konuştu.

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ruhi Koçak ise Tarsus’un humusunu markalaştırmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti.

Koçak, “Ben bu belgenin alınmasında emek harcayan Odamız teknik personeline, meclisimize, yönetimimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Güç birliğinin ne kadar önemli olduğunu bu plaketi alırken bir kez daha gördük. Birçok projede ortak hareket ettiğimiz yerel yönetimimizin başındaki Şevket Can’a, bugün bizleri yalnız bırakmayan Sayın Çamlıyayla Belediye Başkanımız İsmail Tepebağlı’ya, Sayın İçel Milletvekillerimize, meslek odalarımızın başkanlarına teşekkür ediyorum. Tarsuslular olarak humusun pek değerini bilmiyoruz. Çünkü bizim için standart bir yemek. Bugün Amerika’da son dönemlerde en çok satışı artan gıda ürünü humus. Amerikan pazarında çılgınlar gibi bir humus kampanyası var bu dönemde. Ama maalesef orada menşei ya Yunan ya da Lübnan diye anlatılıyor. Biz de marka tescili alarak belki Amerika’da olmaz ama Türkiye’de kendimizi tanıtırız. Esnaflarımız da lütfen bundan böyle tescil tarifine uygun şekilde yemeği hazırlasınlar. Biz zaten onlardan aldığımız tarifle bu başvuruyu yaptık ve tescil belgesini aldık. Bunun yanında esnaflarımız lütfen hijyen şartlarına da azami önem göstersinler. Belki bunun için ‘mavi bayrak’ benzeri bir işaretlendirme yapacağız” dedi.

Kaynak: İHA