Suriyeli Kadınlar Türkçe Öğreniyor

Esenler’de yaşayan Suriyeli kadınlar, Esenler Belediyesi’nin verdiği kursta Türkçe öğreniyorlar.

Suriyeli Kadınlar Türkçe Öğreniyor
Suriye’deki iç savaştan kaçarak Esenler’e yerleşen kadınlar, Esenler Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün, Kadın ve Gençlik Geliştirme Merkezi’nde Türkçe öğreniyorlar. Türkçe kursu, Suriyeli kadınların sorunlarının ve çözüm önerilerinin konuşulduğu toplantıda kadınlardan gelen talep üzerine hayata geçirildi. Proje kapsamında Esenler’de yaşayan Suriyeli kadınların Türkiye’deki hayata daha çabuk uyum sağlamak ve iletişim sorunlarını ortadan kaldırmak için Türkçe dersleri veriliyor. Anneleri dersteyken çocuklar da, merkezdeki görevliler eşliğinde oyunlar oynayıp kitap okuyarak keyifli vakit geçiriyorlar.

Mühendis de var, ev hanımı da

Aralarında mühendis, mimar, öğretmen ve ev hanımlarının da olduğu Suriyeli 150 kadın, 3 grup halinde Türkçe eğitiminden geçiyor. Her grubun 2 buçuk ay eğitim aldığı kursta toplam 136 saat ders veriliyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kadınlar, Esenler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden okur yazarlık sertifikası almaya hak kazanacak. Kadınlar, Türkçe eğitiminin yanı sıra beceri kursları, sosyal, kültürel, sportif aktivitelerde de yer alıyorlar.

62 yaşındaki Türkiye sevdalısı ev hanımı Türkiye Halife, Türkçe öğrenmeyi yıllardır istediğini söyledi.

Halife, adının ve soyadının hikâyesini ve Türkçe öğrenme kararını şöyle anlattı:

"3 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. 9 çocuğum var. Annem Türk, babam Suriyeli. Doğduğumda Suriye’nin Türkiye sınırında bir köyde yaşıyormuşuz. Babam Türkiye’yi ve Türk komşularımızı çok sevdiği için ismimi Türkiye koymuş. Ben de çok sevdiğim Türkiye’de bugün Türkçe öğreniyorum. Konuşma diline biraz hakimim ama yazmayı hiç bilmiyorum onu da öğrendiğimde adım gibi kendimi daha çok Türkiyeli hissedeceğim."

Suriyeli Fransızca öğretmeni Türkçe dersinde

1 yıldır Türkiye’de yaşayan Fransızca öğretmeni Nour Tuema Halabi ise 2 çocuk annesi. Türkiye’de yaşadıkları süreçte çocuklarının eğitimine yardımcı olmak için Türkçe öğrenmeyi çok istediğini belirten Halabi şu ifadeleri kullandı:

"Türkçe, Suriye’de de talep edilen bir dil. Ben ana dilim Arapça’nın yanı sıra eğitmenliğini yaptığım Fransızca da biliyorum. Aynı zamanda İngilizce’m de var ama Türkçe bilmiyordum. Türkiye’de az da olsa, konuşarak biraz Türkçe öğrenmeye başladım ama çok yeterli olmuyordu. Esenler Belediyesi’nin açtığı kurs sayesinde Türkçe eğitimi alıyorum. Türkçe ile Arapça’daki bazı kelimeler benzerlik gösterdiğinden hızlı öğreniyorum ve çocuklarımın derslerine yardımcı olabileceğim için de ayrıca mutlu oluyorum."
Kaynak: İHA