'Sürekli Tıp Eğitimi İyi Sağlık Uygulamaları'

Prof. Dr. Kök: 'Sağlıkçılar olarak İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi ile İnsan Hakları yönetmeliğini iyice okuyup bilmemiz gerekiyor, aksi takdirde yapılan tıbbı müdahalede her an yargının önüne çıkabilirsiniz veya en azından soruşturma geçirebilirsiniz'

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesince sağlık çalışanlarına yönelik "Sürekli Tıp Eğitimi İyi Sağlık Uygulamaları" toplantısı yapıldı.

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda, Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Erzurum Adli Tıp Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, Tıp Fakültesi öğrencileri, doktorlar ve sağlık çalışanlarına sağlıkla ilgili hukuki sorunlar ile dava ve ceza örnekleri konularında sunum yaptı.

Hasta hakları ve insan hakları yönetmeliğini sağlık çalışanının çok iyi bilmesi gerektiğine dikkati çeken Kök, "Sağlıkçılar olarak İnsan Hakları ve Biyotıp Sözleşmesi ile İnsan Hakları yönetmeliğini iyice okuyup bilmemiz gerekiyor, aksi takdirde yapılan tıbbı müdahalede her an yargının önüne çıkabilirsiniz veya en azından soruşturma geçirebilirsiniz. Hasta haklarında yapılan değişiklikleri de iyi bilmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Prof. Dr. Kök, hastalara hukuka uygun ve etik değerler için de gerekli doğru bilgilerin bilimsel şekilde verilmesi gerektiğini anlatarak, hekimin hastayı tedavisi konusunda ikna etme zorunluluğunun bulunmadığını aktardı.

- "Hekimle hasta arasında tüketici mantığı hukuku olamaz"

Türkiye'de çalışan meslek gruplarından birisinin sağlık personelleri olduğunu dile getiren Kök, hekim ve sağlık personelinin her geçen gün aleyhine çeşitli uygulamalar olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:

"Son dönemde hekim hasta arasındaki bu ilişkiyi tüketici hukuku mantığıyla çözmeye yönelim var .Biz yaptığımız akademik çalışmalarda özellikle yargıtay ve yüksek yargıyı ilgilendiren kurumlarda sağlık asla ve asla televizyon gibi değerlendirilemez veya hekimle hasta arasındaki ilişki alıcıyla satıcı arasındaki gibi olamaz, bir tüketici mantığı hukuku olamaz diyoruz. Sağlık hizmetleri sadece hekim ve hasta arasındaki ilişkiyle çözülemez. Sağlık hizmetlerinin çok önemli paydaşları vardır. Bunlar siyaset, ekonomi, bilimsel tıp ve ilaç endüstrisi ve tıp gibi paydaşlardır."
Kaynak: AA