İsrail Askerlerinin Filistinli Çocuklara Yönelik Gözaltıları

Filistinli çocuk Temimi: 'Nebi Salih beldesine 27 Aralık 2017'de evimizin yakınında oynarken İsrail askerleri ile Filistinli gençler arasında çıkan olaylarda İsrail askerlerinin kullandığı plastik mermiyle yaralandım' 'Yaralanmam beni çocukluğumu yaşamaktan ve okuldan mahrum bıraktı. İleride ne tür bir etkisi olacağını da bilmiyorum' Temimi'nin babası: 'Elimdeki raporlar ve tomografi filmleri oğlum Muhammed'in başında plastik bir mermi olduğunu gösteriyor. Mordechai yalan söylüyor ve gerçekleri çarpıtıyor'

KAYS EBU SEMRA - Filistinli çocuk Muhammed Fadl et-Temimi'nin (15) ailesi, İsrail'in Filistin topraklarındaki operasyonlarının koordinatörü Yoav Mordechai'nin, çocuklarının kafatasının zarar görmesinde İsrail ordusunun sorumluluğunun bulunmadığı yönündeki açıklamasını kınadı.

Mordechai, sosyal paylaşım sitesi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Temimi'nin, bisikletten düşmesi sonucu yaralandığını itiraf ettiğini ileri sürmüştü.

İsrail ordusu dün Temimi'yi gözaltına aldıktan birkaç saat sonra serbest bırakmıştı.

Filistinliler, gözaltına alınması sonucu başına gelebilecek olumsuzluk nedeniyle Temimi'nin gözaltına alınmasını öfkeyle karşılamıştı.

Mordechai'nin açıklamalarının gerçekleri yansıtmadığını ifade eden Temimi, kafatasındaki yaranın İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu meydana geldiğini belirtti.

Temimi, "Nebi Salih beldesine 27 Aralık 2017'de evimizin yakınında oynarken İsrail askerleri ile Filistinli gençler arasında çıkan olaylarda İsrail askerlerinin kullandığı plastik mermiyle yaralandım." dedi.

Yaralanmanın ardından geçirdiği ameliyatla kafatasının bir kısmı alınan ve tekrar ameliyat olmayı bekleyen Temimi, gözaltına alınmasıyla ilgili şunları söyledi:

"Bir grup İsrail askeri pazartesi sabahı evimize baskın düzenleyerek beni ve abim Temim'i gözaltına aldı. Gözaltına aldıkları 9 kişiyle birlikte ellerimizi kelepçeledikten sonra bize bağırarak darp ettiler ve beldenin girişindeki bir askeri noktaya, ardından da Ramallah'ın doğusunda yer alan Binyamin Yahudi yerleşim birimindeki sorgulama merkezine götürdüler."

Gözaltında bulunduğu sırada 3 kişi tarafından sıkı sorgulamaya tabi tutulan, darp ve hakaret edilen Temimi, sorgulayanların kendisini İsrail askerlerine taş ve molotofkokteyli atmakla itham ettiğini dile getirerek, bu suçlamaları reddetti.

Yaralandığı tarihten beri arkadaşlarıyla oynayamadığını ve okula gidemediğini söyleyen Temimi, "Yaralanmam beni çocukluğumu yaşamaktan ve okuldan mahrum bıraktı. İleride ne tür bir etkisi olacağını da bilmiyorum." diye konuştu.

Geçen yıl İsrail askerlerine taş atmak suçlamasıyla 3 ay hapis ve 800 dolar para cezasına çarptırılan Temimi, serbest bırakılmasına rağmen tekrar gözaltına alınmaktan korkuyor.

Babası Fadl et-Temimi (58) de çocuğunun kafatasının yaralanmasından İsrail askerlerinin sorumlu olduğunu kaydetti.

Baba Temimi, "Elimdeki raporlar ve tomografi filmleri oğlum Muhammed'in başında plastik bir mermi olduğunu gösteriyor. Mordechai yalan söylüyor ve gerçekleri çarpıtıyor." dedi.

Temimi, İsrail askerlerinin, kafatası yaralı olan çocuğunu gözaltına aldığını ve korkutarak sorguya tabi tuttuğunu, daha sonra da bisikletten düşerek yaralandığını itiraf ettiğini ileri sürdüklerini dile getirdi.

Kafatası yaralı bir çocuğun gözaltına alınmasının tüm uluslararası kanunlara ve insanlığa aykırı olduğunu, bu olayın İsrail askerlerinin ahlaktan yoksunluğunu ortaya koyduğunu vurgulayan baba Temimi, "Yenilmeyen ordu diye tabir edilen İsrail ordusu, kafatasının bir kısmı yok olan çocuğun peşinden koşuyor." diye konuştu.
Kaynak: AA