Hüsnü Mahalli'nin Cumhurbaşkanına Hakaret Davasında Görevsizlik Kararı

Mahalli'nin, 'Cumhurbaşkanına hakaret' ve 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret' suçlarından 7 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmasına devam edildi Mahkeme, görevsizlik kararı vererek dosyayı, basın davalarına bakan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi

Gazeteci Hüsnü Mahalli'nin, gazetede yer alan bir yazısında ve sosyal medya üzerinden ''Cumhurbaşkanına hakaret" ve ''kurul halinde çalışan kamu görevlilerine görevinden dolayı hakaret'' suçunu işlediği iddiasıyla 7 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada mahkeme, görevsizlik kararı vererek, dosyanın basın davalarına bakan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, sanık Hüsnü Mahalli ve avukatları ile müşteki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız katıldı.

Duruşmada, avukatlara Yurt gazetesinde yayınlanan yazı nedeniyle Basın Kanunu'nun 27. maddesi gereğince görev hususunda görüşleri soruldu. Sanık avukatları, bu konuda takdirin mahkemeye ait olduğunu söyledi.

Müşteki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Yıldız ise takdirin mahkemeye ait olduğunu ifade ederek, ''Ancak Twitter hesabında yayınlanan yazılar açısından sanığın cezalandırılmasını istiyoruz. Çünkü bu hesap sanığın kendi kişisel hesabıdır.'' dedi.

Sanık Hüsnü Mahalli de sosyal medya hesabından yayınlanan yazıda, Cumhurbaşkanı'nın adının ima yoluyla dahi geçmediğini savunarak, ''Bence suçlamayla ilgili bir gerekçe kalmamıştır. Çünkü son olaylar bu kapsamda Türkiye'nin o tarihte düşman olarak kabul ettiği İran ve Rusya ile bugün dostane ilişkileri bulunmaktadır. Ben gazetecilik faaliyeti kapsamında özellikle siyasetçilerin söylediklerini kaynak olarak alıyorum. Dolasıyla beraatime karar verilmesini talep ediyorum'' diye konuştu.

Sanığın Yurt gazetesinde yazar olmasını göz önünde bulunduran mahkeme, Mahalli'nin suça konu olan ifadeleri basılı eser yoluyla dile getirmesi nedeniyle görevsizlik kararı vererek, Basın Kanunu'nun 27. maddesi gereğince dosyasının basın suçlarına bakan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine hükmetti.
Kaynak: AA